ΗΠΕΙΡΟΣ

Ηγουμενίτσα: Πώς πάει από ρύπους;

Εικόνα του άρθρου Ηγουμενίτσα: Πώς πάει από ρύπους;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 22:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ηγουμενίτσα είναι μια πόλη-λιμάνι, στην οποία καταλήγει και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος, η Εγνατία οδός. Και σε μια πόλη-λιμάνι, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι ένα ζήτημα.

Εντός του 2022, μέσω της πόλης αυτής διακινήθηκαν 332.574 φορτηγά, 614.099 ΙΧ και 11.966 λεωφορεία, ως αποτέλεσμα 11.202 προσδέσεων πλοίων εσωτερικού-εξωτερικού. Αυτά τα στοιχεία σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική δήλωση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ), την οποία επικαλείται η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο.

Η παράταξη, με αίτημά της ενόψει της αυριανής ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητά να μάθει αν η περιφερειακή αρχή Ηπείρου έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος (σ.σ. όπως γίνεται στην περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων) για να καταγράφει και να παρακολουθεί την πορεία των ρύπων στην Ηγουμενίτσα λόγω της μεγάλης κίνησης οχημάτων και πλοίων που υπάρχει αλλά και παραπόνων πολιτών για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Περιφέρειες έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για τη συγκέντρωση γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» προσθέτει ακόμα ότι ο ΟΛΗΓ κάνει κάποιες καταγραφές και αναλύσεις ρύπων, καθώς αυτές απαιτούνται για τη λήψη διαφόρων πιστοποιήσεων. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το αίτημα-παρέμβαση της παράταξης, τα στοιχεία αυτά, αφενός μεν δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό, αφετέρου δε αφορούν συγκεκριμένες παραμέτρους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back