Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το «Ουράνιο Παλάτι-1» πέφτει στη Γη και οι Κινέζοι υπόσχονται υπερθέαμα

Εικόνα του άρθρου Το «Ουράνιο Παλάτι-1» πέφτει στη Γη και οι Κινέζοι υπόσχονται υπερθέαμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2018, 01:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι Κινέζοι υπόσχονται ένα εντυπωσιακό θέαμα, που θα θυμίζει βροχή μετεωριτών και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Το πεπαλαιωμένο και εκτός ελέγχου πλέον διαστημικό εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 (Ουράνιο Παλάτι-1) εκτιμάται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή από αύριο Σάββατο μέχρι την Δευτέρα, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία. 

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA υπολογίζει ότι το «παράθυρο» εισόδου είναι μικρότερο, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής. Αλλά και η εταιρεία Aerospace Corporation, που πραγματοποιεί αναλύσεις για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία πτώσης την Πρωταπριλιά συν/πλην μια-δυό μέρες.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Μόνο λίγες ώρες πριν την πτώση θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν», διαβεβαίωσε η CMSEO, η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Αυτού του είδους οι διαστημικοί σταθμοί «δεν συντρίβονται βίαια στη Γη, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύονται και αναμένεται ένα θέαμα (σαν βροχή μετεωριτών) στον έναστρο ουρανό», εξήγησε.

Ένα μέρος του σταθμού θα καεί, καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα, αν και μερικά κομμάτια του (από το 10% έως το 40%) αναμένεται να πέσουν στην επιφάνεια της Γης σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Το εργαστήριο τέθηκε σε τροχιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Κανονικά, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη επιστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα, όμως σταμάτησε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2016, προκαλώντας ανησυχίες για το πότε και πώς θα κάνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Η πιθανότητα να χτυπηθεί ένας άνθρωπος από κάποιο συντρίμμι βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CMSEO.

Ένας ειδικός της ESA, ο Στάιν Λέμενς, εξήγησε ότι στα 60 χρόνια των διαστημικών πτήσεων περισσότερα από 6.000 αντικείμενα, κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, επανήλθαν εκτός ελέγχου στη γήινη ατμόσφαιρα και μόνο μια φορά χτυπήθηκε άνθρωπος -χωρίς να τραυματιστεί.

Ο Τιανγκόνγκ-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που θα μπει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμο στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ. 

Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων ίσως το μόνο επιβεβαιωμένο περιστατικό διαστημικού «σκουπιδιού» που έπεσε πάνω σε άνθρωπο, είναι το 1997 ένα κομμάτι μετάλλου περίπου 15 εκατοστών από ένα αμερικανικό πύραυλο Delta 2, το οποίο έπεσε στον ώμο μιας γυναίκας στην Οκλαχόμα, χωρίς να την τραυματίσει.

Αν κάποιο αντικείμενο από το διάστημα προξενήσει βλάβη ή θάνατο σε άνθρωπο, την ευθύνη φέρει η χώρα που κατασκεύασε τη διαστημοσυσκευή, εν προκειμένω η Κίνα. Υπάρχει ένα μόνο προηγούμενο το 1978, όταν ο πυρηνοκίνητος σοβιετικός δορυφόρος Cosmos 954 έπεσε στον Καναδά, ο οποίος έβαλε την ΕΣΣΔ να πληρώσει αποζημίωση έξι εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (τελικά η ΕΣΣΔ κατέβαλε τα μισά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-VOA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back