ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΑΕ: Ο «Δείμος» αποκαλύπτεται

Εικόνα του άρθρου ΗΑΕ: Ο «Δείμος» αποκαλύπτεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 01:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) παρουσίασε τις πιο λεπτομερείς εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον Δείμο, τον μικρότερο και εξώτερο από τους δύο φυσικούς δορυφόρους του Άρη (ο άλλος είναι ο Φόβος).

Το διαστημικό σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πέταξε σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον Δείμο τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο της αποστολής των Αραβικών Εμιράτων στον Άρη. Είναι η πιο κοντινή προσέγγιση διαστημικού σκάφους στο Δείμο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι νέες φωτογραφίες του Δείμου προσφέρουν ουσιαστική πληροφόρηση για την ιστορία και την προέλευσή του. Η επικρατέστερη θεωρία ήταν ότι ο δορυφόρος είναι ένας αστεροειδής που αιχμαλωτίστηκε στην τροχιά του Άρη. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα του Hope, υποστηρίζει ότι οι εικόνες δείχνουν ότι ο Δείμος φαίνεται να έχει αρειανή προέλευση, ίσως από τον ίδιο τον πλανήτη ή από το αδελφό φεγγάρι του, τον Φόβο.

Το Hope θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά κοντά στον Δείμο, αν και δεν θα πλησιάσει περισσότερο από ό,τι τον περασμένο μήνα. Το διαστημικό σκάφος έφτασε σχεδόν τόσο κοντά όσο και το διαστημικό σκάφος Viking 2 της NASA, το οποίο πλησίασε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων το Δείμο το 1977.

Η πρόσφατη πτήση αποτελεί μέρος της ευρύτερης αποστολής των ΗΑΕ στον Άρη, η οποία, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, θα αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για τον Άρη και τα φεγγάρια του.

Το Hope θα συνεχίσει την παρατήρηση του Δείμου όλο το 2023, διευκρινίζει η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποφάσισε να παρατείνει την αποστολή για ακόμη ένα έτος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back