Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 10-12-2019, 14:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δώδεκα γιαννιώτες και γιαννιώτισσες ηθοποιοί υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας, που απευθύνεται στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (και κατ’ επέκταση στον Δήμο Ιωαννιτών), γιατί όπως αναφέρουν «απαξιώνει τους γιαννιώτες ανθρώπους του θεάτρου,  αναβάλλοντας για το 2020 την συνέχιση του φεστιβάλ ‘Η πόλη μας στην σκηνή’ που χρηματοδοτούσε επαγγελματικές ομάδες της πόλης με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου».

Οι ηθοποιοί επισημαίνουν ότι την περασμένη άνοιξη το ΔΗΠΕΘΙ έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για θεατρικές συμπαραγωγές με επαγγελματικές ομάδες της πόλης και πολλοί επαγγελματίες της πόλης υπέβαλλαν προτάσεις.

«Αυτό σημαίνει πως το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε και την δαπάνη των συμπαραγωγών που θα επιλεγόταν για το επόμενη σεζόν» αναφέρουν.

Στις 6 του περασμένου Αυγούστου όμως, πάντα σύμφωνα με το κείμενο, «με νέα του απόφαση  ανέβαλε την επιλογή των προτάσεων με σκοπό αυτό να γίνει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε όπως ξέρουμε ορίστηκε την 1η Οκτωβρίου του 2019».

Τότε, οι καλλιτέχνες απέστειλαν ομαδική επιστολή για να πληροφορηθούν για την τύχη των προτάσεών τους και η νέα διοίκηση τους απάντησε ότι το φεστιβάλ αναβάλλεται «διότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το πέρας του 2019 δεν επαρκεί για την επιλογή ή μη των προτάσεων που υποβλήθηκαν».

Οι ηθοποιοί επισημαίνουν: «Ήδη με άλλα λόγια πέρασαν εννιά ολόκληροι μήνες και οι καλλιτέχνες της πόλης όχι μόνο δεν έλαβαν απάντηση ποτέ από την παλιά ή την νέα διοίκηση αλλά η αναμονή τους παρατείνεται επ’ αόριστον για το νέο έτος… Επίσης ουδεμία απάντηση δόθηκε σε σχέση με το ποσό που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση για την διεξαγωγή του εν λόγω φεστιβάλ. Αυτά τα χρήματα παραμένουν για το σκοπό αυτό; Μεταφέρθηκαν σε άλλη παραγωγή; Χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες δαπάνες του θεάτρου;».

Τονίζουν πως η νέα διοίκηση έλαβε μια τέτοια απόφαση «δίχως να λάβει σοβαρά υπόψη του πως απευθύνεται σε επαγγελματίες και πως τούτο δημιουργεί μέγιστα θέματα στον καλλιτεχνικό τους προγραμματισμό αλλά και στην επαγγελματική τους δέσμευση απέναντι στους συνεργάτες τους και τους συντελεστές των προτάσεων» και πως «διαφαίνεται η απαξίωση προς το θεατρικό έμψυχο υλικό του τόπου».

Επιπλέον, τονίζουν ότι από τις 6 παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, τα δύο τελευταία χρόνια οι σκηνοθεσίες ανατέθηκαν σε σκηνοθέτες εκτός Ιωαννίνων και οι συντελεστές ήταν κατά πλειοψηφία επίσης εκτός Ιωαννίνων. «Ας σημειωθεί εδώ πως πράγματι το δυναμικό της πόλης δεν επαρκεί για την δημιουργία μεγάλων παραγωγών και οι συνάδερφοι που έρχονται από άλλες πόλεις να εργαστούν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων είναι απαραίτητοι» συμπληρώνουν και καταλήγουν: «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ηθοποιοί που κατοικούν στα Ιωάννινα πρέπει να μείνουν εκτός επαγγελματικής δυνατότητας στον τόπο τους».

Οι καλλιτέχνες καλούν τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ, την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και τη δημοτική αρχή να απαντήσουν δημόσια, λέγοντας ότι «στόχος της ανακοίνωσής μας είναι η προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η ενημέρωση των συμπολιτών μας ευελπιστώντας πως τούτο θα αποτελέσει την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων».

Υπογράφουν οι εξής:

 • Θοδωρής Γκόγκος
 • Βασίλης Κονταξής
 • Γιώργος Φλώρος
 • Στέλλα Κατσαρού
 • Γιολάντα Καπέρδα
 • Βασίλης Σιάφης
 • Αθηνά Τσικνιά
 • Χρυσάνθη Παπαγεωργίου
 • Ναταλία Μίγδου 
 • Βασίλης Γουργούλης
 • Χρήστος Χρήστου
 • Θανάσης Μιχαηλίδης

Η απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών είναι εδώ

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2