ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «υπομονετική» Αρχιτεκτονική

Εικόνα του άρθρου Η «υπομονετική» Αρχιτεκτονική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2017, 21:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα θέματα που παραμένουν «επίκαιρα» τέτοια εποχή, είναι το «σπίτι» της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ιωαννίνων, μιας σχολής που «περπατάει» στον τρίτο χρόνο της αλλά συνεχίζει να φιλοξενείται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Η Αρχιτεκτονική Σχολή, η δημιουργία της οποίας αποτελούσε χρόνιο αίτημα των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φορέων της πόλης, ήρθε σε μια δύσκολη εποχή. Για την πρυτανεία, αποτελεί ένα στοίχημα να μπει η σχολή αυτή δυναμικά στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Παράλληλα, για το Πανεπιστήμιο θεωρείται κρίσιμο και το στεγαστικό ζήτημα. Από τότε που λειτούργησε, η σχολή στεγάζεται σε τμήμα του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, περιμένοντας τη μετακόμισή της στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ένα σημαντικό διατηρητέο κτίριο που αναμφίβολα έχει μια βαρύνουσα σημασία για μια σχολή, όπως είναι η Αρχιτεκτονική.

Παρότι το Πανεπιστήμιο είχε συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή με τους διαχειριστές του Κληροδοτήματος της Παπαζόγλειου Σχολής για τη μίσθωση του κτιρίου, το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα. Τα πράγματα θα ήταν εύκολα, αν στην Παπαζόγλειο δεν στεγάζονταν δύο νηπιαγωγεία –ένα θέμα που μόνο του είναι αρκετά ευαίσθητο και δύσκολο.

 Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα των σχολικών κτιρίων, είχε συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, να μεριμνήσει για τα δύο νηπιαγωγεία, προκειμένου να ελευθερωθεί το κτίριο. Μετά την εξέταση διαφόρων σεναρίων, αποφασίστηκε τα νηπιαγωγεία να πάνε στον χώρο του παλαιού «Χατζηκώστα», με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλαμβάνει την προμήθεια μιας λυόμενης σιδηροκατασκευής, με προδιαγραφές σχολικής υποδομής. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, το σχολικό «κτίριο» προορίζεται να τοποθετηθεί εκεί που σήμερα βρίσκεται ένα καμένο κτίριο του συγκροτήματος του παλαιού «Χατζηκώστα».

Σύμφωνα με τον πρύτανη Γιώργο Καψάλη, πάντως, οι όλες διαδικασίες δεν «τρέχουν» ιδιαίτερα. «Αναμένουμε να δοθεί μια οριστική λύση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις βάσεις εισαγωγής στις γιαννιώτικες σχολές. Ξεκαθάρισε δε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το κτίριο της Παπαζόγλειου Σχολής, προσθέτοντας όμως ότι «είμαστε άνθρωποι της υπομονής αλλά κι αυτή έχει τα όριά της».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back