Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η χώρα να εγκαταλείψει την πολιτική υδρογονανθράκων»

Εικόνα του άρθρου «Η χώρα να εγκαταλείψει την πολιτική υδρογονανθράκων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2020, 12:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου Γιώργος Ζάψας, στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ναι μεν έγιναν «σημαντικές παρεμβάσεις» επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και ότι «η περιφέρεια μας εξακολουθεί να υστερεί σε υποδομές.  Έργα όπως, η κατασκευή του αεροδρομίου Ιωαννίνων, της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα - κι όχι μέχρι την Κακαβιά, οι συμπληρωματικές εργασίες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας δημιουργούν μεν προϋποθέσεις μεγαλύτερης επισκεψιμότητας αλλά δεν αρκούν για να συγκριθεί πραγματικά η Ήπειρος με τις προηγμένες περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης».

Τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η περιοχή φυσικό αέριο και τρένο. 

« Υποστηρίζουμε ένα κίνημα διεκδίκησης ‘ενός δις για την Ήπειρο με πρώτο αίτημα την σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Γιάννενα-Ηγουμενίτσα και επόμενα την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων που διατρέχουν την περιφέρεια μας όπως και την διάσωση ή την αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων της Ηπείρου» πρότεινε μεταξύ άλλων.

Επίσης, αναφέρθηκε στους αγωγούς και τους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι «εφόσον η χώρα μας ενστερνίζεται την πολιτική των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, όπως συμβαίνει με τον East Med, τον IGI Poseidon και τον TAP, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική παραγωγής υδρογονανθράκων». 

Ζήτησε «επαναξιολόγηση» των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων « στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται παγκόσμια για την προστασία του περιβάλλοντος» λέγοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστρεπτική για την αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη αλλά και την ενδοχώρα».

Τέλος, αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζητώντας στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί η ανάγκη θέσπισης «ρήτρας υποχρεωτικότητας» της σύμφωνης γνώμης των τοπικών κοινωνιών και στις επενδύσεις των ΑΠΕ. 

Κατέληξε λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση είναι ευκαιρία για επανατοποθέτηση, επανασχεδιασμό και ανανέωση σε ιδέες και πολιτικές. Να αξιοποιηθεί η κυβερνητική εμπειρία και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η ελπίδα για την επόμενη μέρα. Έχουμε τα ιδεολογικά εφόδια και την ιστορική εμπειρία. Στο συνέδριο του Μαΐου καλούμαστε να διαμορφώσουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που θα απαντάει στις ανάγκες του καιρού μας με περισσότερη δημοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back