Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Χάρτα του Ρήγα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Η «Χάρτα του Ρήγα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2018, 13:39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Πασχάλειο Σχολή του Καπέσοβου, στο Ζαγόρι, από τον 19ο αιώνα φιλοξενείται ένας από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς της χαρτογραφίας και του νεοελληνικού διαφωτισμού. Πρόκειται για ένα αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, η οποία θεωρείται ένα μεγαλεπήβολο έργο για την τεχνολογία της εποχής. Το αντίτυπο αποτελείται από 12 φύλλα δεμένα σε τόμο. Η Χάρτα τυπώθηκε το 1797 μεταξύ Βιέννης και Βουκουρεστίου. Το πώς ακριβώς ένα αντίτυπό της έφτασε στο Καπέσοβο παραμένει ένας γρίφος. 

Η Χάρτα… του Καπεσόβου συμμετείχε τους τελευταίους μήνες σε μια έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκεί εκτέθηκαν έξι αντίτυπα της Χάρτας, διαφορετικών τυπολογιών και προελεύσεων.

Κατά την επιστροφή της από τη Θεσσαλονίκη, η Χάρτα του Ρήγα κάνει μια στάση στα Γιάννενα, και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το μουσείο θα φιλοξενήσει τη Χάρτα για δύο μήνες, από τις 11 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου. Η περιοδική έκθεση, που γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, έχει τον τίτλο «Η Xάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο. 220 χρόνια από την έκδοσή της (Βιέννη 1797)». 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 11:30, με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και πρόεδρο της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) Ευάγγελο Λιβιεράτο. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Τα αινίγματα της Χάρτας: Μία άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα». 

Ηέκθεση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στοπλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 ετών από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Το αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα θα πλαισιώνουν χάρτες, παλαίτυπα εποχής και νομίσματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, τα οποία απεικονίζονται σε αυτήν. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back