ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο: Δέκα χρόνια μετά…

Εικόνα του άρθρου Αρχαιολογικό Μουσείο: Δέκα χρόνια μετά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2018, 01:31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια πέρασαν από την επανέκθεση των ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ετοιμάζει να τιμήσει αυτή την επέτειο με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων κι άλλων εκδηλώσεων μέσα στο 2018.

Για την ιστορία, το Αρχαιολογικό Μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, θεμελιώθηκε το 1964. Επτά χρόνια μετά, οι πύλες του άνοιξαν. Από τότε, πολλοί σημαντικοί αρχαιολόγοι από τη θέση του εφόρου, άφησαν το στίγμα τους: Σωτήρης Δάκαρης, Ιουλία Βοκοτοπούλου, Ιωάννα Ανδρέου, Αγγέλικα Ντούζουγλη, Κωνσταντίνος Ζάχος.

Η επανέκθεση των ευρημάτων ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2008 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι θεματικές ενότητες στο μουσείο αναδεικνύουν το ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο των κατοίκων στα παράλια και την ενδοχώρα, από την εποχή των παγετώνων και τη νεολιθική επανάσταση στον Πύρρο, το Κοινό των Ηπειρωτών και τους Ρωμαίους και από την καθημερινή ζωή μέχρι την ανάπτυξη και υλοποίηση ιδεών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις στη ζωή, τον θάνατο, τα ήθη και τα έθιμα του αρχαίου κόσμου προβάλλουν τόπους, όπως το Λιατοβούνι Κόνιτσας, τη Βίτσα, τη Δωδώνη, την Κασσώπη, το Νεκρομαντείο, και υλικές μαρτυρίες, όπως εργαλεία, όπλα, κεραμική, νομίσματα, κοσμήματα, τεχνουργήματα, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα και ανοίγοντας διαλόγους.

Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται και ένας μίνι απολογισμός: πάνω από 100.000 επισκέπτες εντός αυτής της δεκαετίας, 17 περιοδικές εκθέσεις, 5 κατάλογοι και 37 εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιακή ξενάγηση με χρήση tablet, τιμητική διάκριση από European Museum Award το 2012.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων λοιπόν ετοιμάζει πολλά και διάφορα για φέτος:

-Ειδικό λογότυπο, συλλεκτικό γραμματόσημο και αναγνωστική σφραγίδα.

- Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού.

- Διαδικασία ένταξης στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, εκ των οποίων άνω των 2.000 φυλάσσονται στις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου.

- Περιοδική έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο», σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου.

- Περιοδική έκθεση «Στην καρδιά του Μάη του ’68», σε συνεργασία με τη Photometria, International Photography Festival.

- Περιοδική έκθεση «Και τα δέντρα στο Μουσείο;», σε συνεργασία με τον εικαστικό Πέρο Μπέχλη.

- Περιοδική έκθεση «Αρμονικές Χαράξεις από το αρχείο του Βασιλείου Κουρεμένου», σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

- Περιοδική έκθεση «Έρια. Κτηνοτρόφοι της αρχαίας Ηπείρου», σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

- Περιοδική έκθεση «Ευεργεσία», σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

- Περιοδική έκθεση «Η Δωδώνη και η Δύση», σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Salerno και του Lecce, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης, του Τάραντα και του Ρηγίου της Καλαβρίας.

- Περιοδική έκθεση «Το χρυσό στεφάνι και η φιάλη της αρχαιοκαπηλίας».

- Περιοδική έκθεση «Αναφορά στην αρχαιολόγο Ιουλία Βοκοτοπούλου».

- Νέα μόνιμη προθήκη «Επιλογή από τη Συλλογή Μπούζα».

- Διαλέξεις, σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back