ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χαμένη αξιοπιστία του κ. Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου Η χαμένη αξιοπιστία του κ. Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2024, 13:58
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τέσσερα χρόνια τώρα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επιμένει στη δημιουργία ενός «πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» με τη μορφή real estate.

Η απώλεια της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τα υπόλοιπα κονδύλια, μέσω δανεισμού, δεν έβαλε καν σε σκέψεις την περιφερειακή αρχή. Ο κ. Καχριμάνης επιμένει ότι όλα τα έκανε σωστά, και ότι όσοι τον κρίνουν, «πολεμούν εμένα προσωπικά».

Το θέμα δεν είναι προσωπικό όμως, είναι πολιτικό. Και ο κ. Καχριμάνης το γνωρίζει αυτό. Αλλά το αποφεύγει ή το προσπερνά. Και εντέλει, ο ίδιος είναι που έχει προσωποποιήσει την πολιτική.

Αυτή τη φορά, ο κ. Καχριμάνης ετοιμάζεται να υποβάλει ξανά το πάρκο υψηλής τεχνολογίας για χρηματοδότηση κατά 50% στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και η υπόλοιπη χρηματοδότηση; Το γνωστό μοτίβο: η μισή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η μισή από εμπορικές τράπεζες.

Αυτή τη φορά, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας ακολουθεί τον δρόμο που ακολουθήθηκε και για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά». Τον δρόμο του «εξορθολογισμού», της περικοπής δηλαδή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου. Χωρίς φωτοβολταϊκά και χωρίς διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, και το πάρκο υψηλής τεχνολογίας έφτασε στα 37 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ οι προϋπολογισμοί).

Πολλά μπορούν να γραφούν για τα τεχνοκρατικά ζητήματα που προκύπτουν, πολλά μπορούν να γραφούν για την πρόθεση των κυβερνητικών στελεχών να περισώσουν τα προσχήματα και πάει λέγοντας.

Το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει, είναι η αξιοπιστία του κ. Καχριμάνη. Και με τις καλύτερες προθέσεις να αντιμετωπίσει κανείς τις σημερινές του ανακοινώσεις, η όλη υπόθεση δεν βγάζει πουθενά.

Ο κ. Καχριμάνης επί τέσσερα χρόνια κάνει «ασανσέρ» τον προϋπολογισμό του πάρκου υψηλής τεχνολογίας. Πήγε από τα 4 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ. Από εκεί στα 25 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στα 50 εκατ. ευρώ. Και τώρα ξαναπάει στα 37 εκατ. ευρώ.

Και εντέλει, ο κ. Καχριμάνης συνεχίζει να θεωρεί σωστή τη μορφή που δίνει στο πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Το οποίο προορίζεται κυρίως για στέγαση πολυεθνικών εταιριών πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού. Παρεμπιπτόντως, ξαναθυμίζουμε ότι μία από αυτές τις πολυεθνικές εταιρίες φτιάχνει ήδη το δικό της «πάρκο».

Το στοίχημα της δημιουργίας πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας έχει αποτύχει. Ένα στοίχημα που ήταν αμφίβολο από την αρχή. Ο κ. Καχριμάνης επιμένει και θέλει να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια, η οποία δεν έχει καλούς οιωνούς. Δεν αποδέχεται, για δικούς του λόγους, την αποτυχία. Και με αυτόν τον τρόπο, δεν συμβάλει σε καμία ουσιαστική στόχευση στον τομέα των τεχνολογιών και της έρευνας. Εμμένει σε κάτι που είναι λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back