ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο τεχνολογίας: «37 εκατ. ευρώ. Να το αφήσω;»

Εικόνα του άρθρου Πάρκο τεχνολογίας: «37 εκατ. ευρώ. Να το αφήσω;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2024, 13:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης θα επιμείνει στο προσωπικό του, όπως εξελίσσεται, στοίχημα για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς, όπως δήλωσε σήμερα (12/1/24) η Περιφέρεια θα επανακαταθέσει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης (και στον κατά 50% τραπεζικό δανεισμό), αλλά με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ-σύνολο 37 εκατ.).

Από πού θα «κόψει» ο κ. Καχριμάνης; Όπως απάντησε σε ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων, θα αφαιρεθούν από τον αρχικό προϋπολογισμό τα φωτοβολταϊκά, οι γεννήτριες και ο περιβάλλοντας χώρος, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Κοινώς, η Περιφέρεια Ηπείρου θα επιμείνει σε έναν εξ αρχής προβληματικό σχεδιασμό (κυρίως σε ό,τι αφορά την αποστολή του πάρκου), αφαιρώντας και ένα σημαντικό του κομμάτι ενεργειακών υποδομών.

«Εμείς θα κάνουμε όλα τα τετραγωνικά που είχαμε προβλέψει από την αρχή στο κτίριο. Σε αυτή τη φάση δεν θα κάνουμε φωτοβολταϊκά σε όλη την επιφάνεια του κτιρίου, όπως είχαμε συζητήσει και με τις εταιρίες (…) βγαίνει όλη η δαπάνη των φωτοβολταϊκών και των γεννητριών που είχαμε βάλει κατά πτέρυγες για τυχόν διακοπή ρεύματος (sic) για να βρούμε κάπου αλλού χρηματοδότηση. Θα κάνουμε τα απαραίτητα να λειτουργήσει όλος ο αύλειος χώρος και σε άλλη φάση θα γίνουν τα υπόλοιπα».

Αυτός ο «τύπου σχεδιασμός», σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, «συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με το υπουργείο», πράγμα που προκαλεί ερωτήματα για το πόσο κατατοπισμένο είναι και το ίδιο το υπουργείο σε τέτοια έργα ή πιο σωστά, πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα, ή απλά συγκατανεύει σε μια πολιτική και χρονική παράταση….

Επίσης, η Περιφέρεια θα πρέπει να προλάβει να έχει ένα μεγάλο και ακριβό έργο έτοιμο, εντός των 2 επόμενων ετών. Ο κ. Καχριμάνης ήταν κατηγορηματικός ότι θα προλάβει, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. «Θα έχουμε τελειώσει πολύ γρηγορότερα από ό,τι χρειάζεται, μέχρι τέλη του ‘25» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν έκανε κανένα λάθος».

Ευχαρίστησε μάλιστα ξεχωριστά τον πρωθυπουργό και μια δεκάδα υπουργούς ξανά για τη βοήθειά τους και γενικώς, συμπεριφέρθηκε σαν το έργο να είναι σε τροχιά εκτέλεσης.

Δεν είναι όμως.

Η αρχική προσπάθεια στέφθηκε με αποτυχία, επιστεγασμένη με την απένταξη και ο κ. Καχριμάνης προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο και ένα κομμάτι της χαμένης αξιοπιστίας. Ένα τέτοιο έργο, σε εποχές που το χρήμα δεν περισσεύει, με τα κριτήρια και τα χρονικά περιθώρια να είναι αυστηρά, δεν ναυαγεί απλά γιατί «δεν μας είπανε, δεν μας στείλανε, δεν το ξέραμε» που είναι μια συνήθης επωδός του κ. Καχριμάνη.

Πολύ περισσότερο δε τώρα, που για να «χωρέσει» σε μια προσπάθεια «ελέγχου ζημιών», το έργο θα κατατεθεί χωρίς ένα ενεργειακό του κομμάτι. Πώς θα φανεί άραγε αυτό σε μια φάση που τα Γιάννενα υποτίθεται ότι κυνηγάνε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2030;

Περιγράφοντας το ιστορικό, είπε ότι στις 30 Οκτωβρίου «ήρθαν οι εταιρίες από τη Γερμανία και έγινε συνάντηση στη Μητρόπολη Ιωαννίνων (σ.σ. γνωστό επιχειρηματικό κέντρο καινοτομίας…) μας είπανε ότι εμείς άμεσα δεχόμαστε να κάνουμε συμβόλαιο μαζί σας για να μπείτε σε αυτό το κτίριο που θέλετε να φτιάξετε».

Λίγο αργότερα βέβαια, μια από αυτές τις εταιρίες, αποδείχθηκε ότι είχε άλλο σχέδιο, αγοράζοντας έκταση για να φτιάξει το δικό της «κέντρο», κάτι που ο κ. Καχριμάνης δεν σχολιάζει γενικά.

«Αυτό, το στείλαμε κεντρικά στο υπουργείο και μας είπανε ότι είναι πολύ καλό» πρόσθεσε, εννοώντας προφανώς τη μεταφορά του κλίματος από τη συνάντηση στη Μητρόπολη.

«Και ξαφνικά, όταν διαβάσαμε το άλλο πράγμα, είπαμε ‘τι γίνεται;».

Όταν ο πολιτικός προϊστάμενος αυτής της υπόθεσης, να διαβεβαιώνει ότι έμαθε τελευταίος για την απόρριψη του έργου, σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα στο πόσο σοβαρά βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι, φορείς και πρόσωπα, τη συγκεκριμένη πρόταση.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καχριμάνης είχε μια κουβέντα για όλους: για την Τεχνόπολη και την πρόταση του κ. Καλογιάννη, αφήνοντας αιχμές για την πρότασή του, με αφορμή το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων και τη χωροθέτηση («οι εταιρίες μας είπαν ότι το πάρκο θέλουν να είναι κοντά στο πανεπιστήμιο, να γίνεται ώσμωση» είπε μεταξύ άλλων), ισχυρίστηκε ότι το έργο του ΙΤΕ έμεινε εντός χρηματοδότησης με… παρέμβαση του κ. Τασούλα, είπε επίσης ότι το Πάρκο δεν έχει σχέση με τα αντίστοιχα έργα της Θεσσαλονίκης και ότι αυτά είναι πιο πίσω, έναντι του πάρκου των Ιωαννίνων (λέγοντας ότι αυτό είναι... έτοιμο προς υλοποίηση), είπε επίσης ότι η σημερινή πρυτανική αρχή «είναι θετική» και ότι και ο προηγούμενος πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ήταν θετικός, «αλλά κάποιοι άλλοι» δεν ήταν, και ούτω καθεξής…

Ενδεικτικό είναι το επιχείρημά του, «γιατί έβαλε την Περιφέρεια ως φορέα υλοποίησης» στο έργο του Πάρκου. Ανέτρεξε στο Τεχνολογικό Πάρκο και τις… οροφές που έβαζαν νερό, τον ερχομό των ξένων εταιριών και τους χειρισμούς της διοίκησης κ.λπ., καταλήγοντας στο γεγονός ότι «όλοι στην Περιφέρεια τρέχουν» όταν χρειάζονται κάτι.

Δεν είναι παράξενο πάντως αυτό, τη στιγμή που οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς έχουν περιορισμένα έσοδα και η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στις διοικήσεις.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back