ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία θα παραδώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο

Εικόνα του άρθρου Η Τουρκία θα παραδώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2024, 13:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία συμφώνησε να παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην Αίγυπτο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών μετά από μια δεκαετία διαμάχης, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που η Άγκυρα και το Κάιρο αναβάθμισαν τις σχέσεις τους διορίζοντας πρεσβευτές πέρυσι.

Ο Φιντάν δήλωσε στην ιδιωτική τηλεόραση A Haber ότι ο ηγέτης της Τουρκίας θα συζητήσει με τον Σίσι διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της ενέργειας και της ασφάλειας.

«Η εξομάλυνση των σχέσεών μας είναι σημαντική για να έχει η Αίγυπτος ορισμένες τεχνολογίες. Έχουμε μια συμφωνία για την παροχή (στην Αίγυπτο) μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών», δήλωσε ο Φιντάν, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η διεθνής ζήτηση για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει εκτοξευθεί μετά τον αντίκτυπό τους στις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία. Η Αιθιοπία, η οποία έχει ψυχρές σχέσεις με την Αίγυπτο λόγω ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο, συγκαταλέγεται μεταξύ των αγοραστών τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: baykartech

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back