Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τηλεργασία αναστέλλει… αναστολές

Εικόνα του άρθρου Η τηλεργασία αναστέλλει… αναστολές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2020, 16:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δηλώσεις αναστολής εργασίας που υποβλήθηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις που υπάγονται σε «εκπαιδευτικούς» ΚΑΔ (85.10 Προσχολική εκπαίδευση, 85.20 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 85.31  Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 85.32 Τεχνική και Επαγγελματική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 85.41  Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, 85.42 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, 85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση, 85.59  Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α, 85.60 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες και 88.91  Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών), δεν ισχύουν.

Επίσης, καταργούνται και οι δηλώσεις εργαζόμενων που έκαναν αίτηση, από 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουν τα φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια από τα συλλογικά τους όργανα, οι αιτήσεις θα υποβληθούν ξανά, με ειδικό έντυπο υποβολής.

Το χάος που προκαλείται, έχει να κάνει και με τη διαδικασία της τηλεργασίας, αλλά και την περιστολή ουσιαστικά του δικαιώματος στο επίδομα στήριξης. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ της 8ης Απριλίου προβλέπει ότι για την τηλεκπαίδευση-τηλεκατάρτιση, εφόσον απασχολούνται σε αυτήν εργαζόμενοι, δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος, αλλά και της έκπτωσης στο ενοίκιο.

Τα μέτρα πάντως συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά για τις επιχειρήσεις (αναβολές στις εισφορές, ενοίκιο κ.λπ.). Εάν οι επιχειρήσεις δεν κάνουν εξ αποστάσεως διδασκαλία, τότε το σύνολο του προσωπικού δικαιούται επίδομα, έκπτωση ενοικίου κ.λπ.

Η αλλαγή ουσιαστικά υποχρεώνει πάρα πολλούς εργαζόμενους και εργαζόμενες, αλλά και επιχειρήσεις, να μπούνε ξανά στη διαδικασία και πρακτικά, καθυστερεί περισσότερο την καταβολή των ποσών. Επίσης, προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε εργαζόμενους-ες που δεν πληρώνονται, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το ενοίκιο του μήνα, καθώς δεν ισχύει η αρχική τους υπαγωγή στα μέτρα στήριξης.

Αντίστοιχες γνωματεύσεις σχετικά με τους όρους της τηλεργασίας έχουν εκδώσει και άλλοι κλάδοι, με ερμηνείες που έχουν αρκετά «παράθυρα», καθώς οι διατάξεις είναι στο σύνολό τους σχεδόν πρόχειρες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back