Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «Σκηνή» δεν θα στηθεί

Εικόνα του άρθρου Η «Σκηνή» δεν θα στηθεί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2018, 13:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άδοξο τέλος είχε η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμικής δημιουργίας, με τον διακριτικό τίτλο «Σκηνή», στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απέρριψε το αίτημα χρηματοδότησης του έργου με 2,3 εκατ. ευρώ. 

Ο Δήμος είχε καταθέσει την πρόταση τον Ιανουάριο, μετά από σχετική πρόσκληση του υπουργείου με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας». Από τις βασικές προϋποθέσεις του προγράμματος ήταν η επιφάνεια του κτιρίου να είναι πάνω από 500 τ.μ. Η επιλογή του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ήταν επί της ουσίας μια ύστατη λύση, δεδομένου ότι στην πόλη δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα δημοτικά κτίρια (τα κληροδοτήματα εξαιρούνταν από τη διαδικασία). 

Οι λόγοι της απόρριψης της χρηματοδότησης είναι δύο, όπως αυτοί καταγράφονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Ο πρώτος αφορά στο ότι οι οικοδομικές εργασίες στο κτίριο δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως και ότι δεν είχε γίνει ποτέ χρήση των χώρων αυτών. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες σε ημιτελή κτίρια. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται μετο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το κτίριο καταχωρήθηκε στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιωαννίνων τον Μάιο του 2018, μεταγενέστερα δηλαδή της αίτησης χρηματοδότησης. 

Είναι σαφές ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «στοιχημάτισε» σε ένα κάθε άλλο παρά σίγουρο έργο, σε ένα κτίριο που (μισο)φτιάχτηκε ως Πνευματικό Κέντρο από τον πρώην Δήμο Παμβώτιδας αλλά που ποτέ δεν υπηρέτησε τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ήπειρο από το πρόγραμμα «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» θα χρηματοδοτηθεί η αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Ξενία στον Δήμο Άρτας. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back