Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σερβία μποϊκοτάρει τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Εικόνα του άρθρου Η Σερβία μποϊκοτάρει τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2022, 14:10
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σερβία δεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Pink», ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η αποχή της Σερβίας από τη Σύνοδο έχει να κάνει με τις υποτονικές αντιδράσεις από την ΕΕ για τον διορισμό στην κυβέρνηση του Κοσόβου Σέρβου υπουργού που δεν έχει την εμπιστοσύνη του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ανέθεσε χθες, Πέμπτη, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικών Κοινοτήτων και Επαναπατρισμού στον Νέναντ Ράσιτς που προέρχεται από το «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα», ένα σερβικό μειονοτικό κόμμα το οποίο δεν έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου. 

Στην κίνηση αυτή ο Κούρτι προχώρησε για να καλυφτεί η θέση του υπουργού που ανήκει στην σερβική εθνική κοινότητα και έμεινε κενή μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση της «Σερβικής Λίστας» στις 5 Νοεμβρίου εξαιτίας τις διένεξης για τις πινακίδες κυκλοφορίας.


«Τρομοκρατικό απόβρασμα»

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου «τρομοκρατικό απόβρασμα» και τον Νέναντ Ράσιτς «κατακάθι από τον πάτο του βαρελιού» ενώ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις και για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν αντέδρασαν. 

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέδειξαν μία άθλια, αντισερβική στάση. Αυτό που έκανε το τρομοκρατικό απόβρασμα ο Άλμπιν Κούρτι θα έπρεπε να λάβει την ανάλογη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι γίνεται κάθε φορά. Γι’ αυτό και κανένας από την Σερβία δεν θα βρεθεί στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Βούτσιτς στην συνέντευξη του στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό «Pink».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της πρωθυπουργού της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. «Αναμέναμε να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση διότι ο διορισμός στο υπουργείο του Νέναντ Ράσιτς αντιτίθεται όχι μόνο στην συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά και στην αρχή του σεβασμού της λαϊκής βούλησης. 

Η ΕΕ θα πρέπει να σέβεται τις αξίες που διακηρύττει, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχει η Σερβία σ' αυτή τη φάρσα. Για πρώτη φορά η χώρα μας δεν θα λάβει μέρος στην Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back