ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Σερβία-Κόσοβο: Μια συνάντηση χωρίς ορατό αποτέλεσμα

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Σερβία-Κόσοβο: Μια συνάντηση χωρίς ορατό αποτέλεσμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2023, 00:32
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Χωρίς ένδειξη για κάποια πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για τον τερματισμό της βίας στις κυρίως σερβικές περιοχές του βόρειου Κοσσυφοπεδίου

Τα επεισόδια ξέσπασαν σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού οι Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα μετά από τοπικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή ήταν μόλις 3,5%, αφού οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή, μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.

Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν μετά τη σύλληψη τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου από τη σερβική αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι πέρασαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η Πρίστινα λέει ότι συνελήφθησαν στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου.

Αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους, να απομακρύνει την ειδική αστυνομία από την περιοχή κοντά σε τέσσερα δημοτικά κτίρια και να διατηρήσει τη συμφωνία του 2013 για μια ένωση των σερβοκοσοβάρικων δήμων.

Ο Μπορέλ ζήτησε επίσης από τον Βούτσιτς να απελευθερώσει τους τρεις αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου και να αποσύρει τους Σέρβους διαδηλωτές από την περιοχή των δημοτικών κτιρίων στις τέσσερις πόλεις ταυτόχρονα με την αποχώρηση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Κούρτι «να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, το συντομότερο δυνατό, και στους τέσσερις δήμους υπό τον όρο της συμμετοχής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου».

«Εδώ είναι ο πυρήνας του προβλήματος και επίσης ο πυρήνας της λύσης - πρόωρες εκλογές, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών.

Ο Κούρτι δήλωσε ότι οι νέες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν μόνο σύμφωνα με το νόμο του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι Σέρβοι της περιοχής θα πρέπει να υπογράψουν μια αίτηση για να τις ζητήσουν.

«Κάθε όρο (της ΕΕ και των ΗΠΑ) που παραβιάζει τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορώ να εκπληρώσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αν επιμείνουμε στους νόμους μας, του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αυτοί παρέχουν αρκετό πλαίσιο και πλατφόρμα για να βγούμε από αυτή την κρίση. Χρειαζόμαστε απλώς καλή θέληση».

Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των τριών αστυνομικών από τη σερβική κράτηση και δήλωσε ότι παρουσίασε στον Μπορέλ στοιχεία ότι βρίσκονταν εντός του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου όταν συνελήφθησαν.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος για περισσότερες συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η προσωπική συνάντηση με τον Κούρτι «δεν έχει νόημα».

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε σε καθημερινή βάση, διότι πιστεύουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας, αλλά ... οι Σέρβοι ... δεν θέλουν να υποστούν την τρομοκρατία του Κούρτι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι ο Βούτσιτς του παρουσίασε μια έκθεση που υποστηρίζει ξυλοδαρμούς Σέρβων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις και είπε ότι μια δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα διερευνήσει.

«Οι αυθαίρετες συλλήψεις και η κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι εντελώς απαράδεκτες», είπε.


Ζητούν προστασία

Στο μεταξύ ο διοικητής του στρατού της Σερβίας κάλεσε σήμερα τους ειρηνευτές του ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να εντείνουν τα μέτρα για την προστασία των Σέρβων της μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Η δήλωση του Μοϊσίλοβιτς έγινε λίγες ώρες μετά την πορεία των στρατιωτών του Κοσσυφοπεδίου στο νότιο αλβανικό τμήμα της εθνοτικά διαιρεμένης πόλης Μιτρόβιτσα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα.

Ο Μοϊσίλοβιτς σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του δήλωσε ότι ζήτησε από την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ KFOR και άλλους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν επείγοντα μέτρα για την προστασία των Σέρβων εκεί.

«Λόγω της ... επαγγελματικής συνεργασίας που έχουμε, ενημέρωσα τον διοικητή της KFOR ότι παρακολουθούμε τα γεγονότα με μεγάλη ανησυχία και ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προστασία του σερβικού λαού», δήλωσε ο Μοϊσίλοβιτς στους δημοσιογράφους.

«Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», είπε χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back