ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία-βουλευτικές εκλογές: Επιβεβαιώθηκε η παντοδυναμία Βούτσιτς

Εικόνα του άρθρου Σερβία-βουλευτικές εκλογές: Επιβεβαιώθηκε η παντοδυναμία Βούτσιτς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2023, 10:49
ΚΟΣΜΟΣ

Το κυβερνών κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 47,1%.

Ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων «Η Σερβία ενάντια στη βία» έλαβε το 23,1% των ψήφων. Οι Σοσιαλιστές το 6,8%, ο συνασπισμός των εθνικιστών «Ελπίδα» το 4,8%, το νεοσύστατο κόμμα «Η Φωνή του Λαού», του οποίου ηγείται ο γιατρός, αρνητής των εμβολίων, Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, έλαβε το 4,8%

Αν επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ανα Μπρνάμπιτς τότε το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα καταλαμβάνει τις 129 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο.

H ψηφοφορία θεωρήθηκε ευρέως ως δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά από μια ταραχώδη χρονιά για τη χώρα, η οποία είδε δύο διαδοχικές μαζικές εκτελέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους. 

Οι πυροβολισμοί κλόνισαν την υποστήριξη του Βούτσιτς, ωστόσο το δεξιό κόμμα SNS διατήρησε ένα επιβλητικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης.

Τον τελευταίο χρόνο κλιμακώθηκαν επίσης οι εντάσεις με το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Αναφορές για παρατυπίες

Ορισμένοι εκλογικοί παρατηρητές και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν παρατυπίες κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Μια αναφορά υποστήριξε ότι Σέρβοι από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συγκεντρώθηκαν για να ψηφίσουν σε μια αθλητική αίθουσα στο Βελιγράδι, η οποία δεν ήταν επίσημο εκλογικό τμήμα.

Παρατηρητές από το Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας εξέφρασαν «την έντονη ανησυχία» για τους ισχυρισμούς ότι παράνομοι ψηφοφόροι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι από άλλες χώρες.

«Η συγκέντρωση λεωφορείων, μίνι βαν και αυτοκινήτων παρατηρήθηκε σε πολλά σημεία του Βελιγραδίου, μεταφέροντας ψηφοφόρους σε εκλογικά κέντρα σε όλη την πόλη για να ψηφίσουν», δήλωσε το παρατηρητήριο της κοινωνίας των πολιτών.

Ανέφερε επίσης περιπτώσεις ψηφοφόρων στους οποίους δόθηκαν χρήματα για να ψηφίσουν το SNS.

Οι αρχές απέρριψαν τους ισχυρισμούς για οποιαδήποτε παρανομία και η εκτελούσα χρέη πρωθυπουργού Ανα Μπρνάμπιτς απέρριψε τις αναφορές ως «ψέματα που αποσκοπούν στη διάδοση πανικού».

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back