Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πρωθυπουργική αναφορά στον Αώο

Εικόνα του άρθρου Η πρωθυπουργική αναφορά στον Αώο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2022, 17:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο ποταμός Αώος είχε τη δική του συμβολική (και πολιτική) σημασία κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη της Αλβανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος την καλή συνεργασία με τον αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ότι μπορούν να δρομολογηθούν και να τα επιλυθούν όλα «σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης». Και μέσα σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας έκανε αναφορά στον Αώο.

«Ο Αώος είναι το μόνο ποτάμι το οποίο πηγάζει στην Ελλάδα αλλά εκβάλλει εκτός Ελλάδος, εκβάλλει στην Αλβανία. Και το μόνο και το μεγαλύτερο ποτάμι το οποίο δεν έχει φράγματα στην Ευρώπη είναι ο Αώος και δουλεύουμε μαζί, ελληνική και αλβανική κυβέρνηση, για να τον προστατεύσουμε, για να τον αναδείξουμε. Αυτά είναι σχέδια τα οποία, τελικά, θα είναι προς όφελος και των δύο λαών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εδώ και λίγους μήνες, το υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας προχώρησε στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την εταιρία Patagonia για τη δημιουργία εθνικού πάρκου Vjosa (το αλβανικό όνομα του Αώου). Η προσδοκία είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2023, το εθνικό πάρκο Vjosa στην Αλβανία θα αποτελεί μια πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, ο Αώος βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή μέχρι το Γεφύρι της Κόνιτσας. Από την Κόνιτσα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, δεν υπάρχει κανένα καθεστώς προστασίας, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να πιέζουν τα τελευταία χρόνια για την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη, έρχεται λίγο καιρό μετά από δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά στην εφημερίδα «Το Βήμα» για κάλυψη του κενού προστασίας της λεκάνης απορροής του ποταμού με τον χαρακτηρισμό της περιοχής Γράμμου-Κόνιτσας-Πωγωνίου ως «προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού».

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι κατηγορίες των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα είναι τέσσερις: οι Περιοχές Προστασίας Βιοποικιλότητας (όπου ανήκουν και περιοχές Natura 2000), τα εθνικά πάρκα, τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και τα προστατευόμενα τοπία και οι προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, η θεσμοθέτηση των περιοχών γίνεται μόνο με απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος,


* Photo credit: Πηνελόπη Θωμαΐδη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back