ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρόσκληση που δεν ήρθε…

Εικόνα του άρθρου Η πρόσκληση που δεν ήρθε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2017, 18:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύσκεψη για τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών που θα καταστήσουν λειτουργικό το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα γίνει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 17:00, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Θάνου Βούρδα.

Από τη σύσκεψη αυτή, όπου θα συζητηθούν λεπτομερώς τα περί εγκατάστασης κινητών δεξαμενών για την τροφοδοσία των αεροσκαφών (απαραίτητη προϋπόθεση για τη δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ από διάφορες εταιρίες του εξωτερικού κυρίως) θα λείπει όμως ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Κι αυτό επειδή δεν κλήθηκε να παραστεί – σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Τη μη πρόσκλησή του γνωστοποιεί ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ο οποίος καταφέρεται εναντίον του κ. Βούρδα, θυμίζοντας την ηπειρώτικη καταγωγή του τελευταίου. Για τον κ. Καχριμάνη, ο γενικός γραμματέας «ακολουθεί προσωπική στρατηγική στο θέμα του αεροδρομίου Ιωαννίνων». Όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, ο κ. Καχριμάνης είχε έντονη τηλεφωνική συνομιλία με το γραφείο του γενικού γραμματέα, η οποία κατέληξε στην πρόσκλησή  του στη σύσκεψη. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στη Γερμανία, στη διεθνή έκθεση της Anuga. Αν και ζήτησε να γίνει αναβολή της σύσκεψης για δύο μέρες, ο κ. Βούρδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρνήθηκε. Επισημαίνεται δε ότι «οι εμπνευστές της σύσκεψης» γνώριζαν τα περί απουσίας του στη Γερμανία όταν προγραμμάτιζαν την ημέρα της σύσκεψης.

Για την περιφερειακή αρχή, «είναι προφανές ότι ο κ. Βούρδας επιθυμεί η σύσκεψη να γίνει σε ‘αποστειρωμένο’ και ‘ασφαλές’ για τον ίδιο περιβάλλον. Γιατί γνωρίζει ότι με την παρουσία του περιφερειάρχη θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για το αν διέταξε έρευνα- όπως είχε δηλώσει- για τους υπαίτιους που έλυσαν την σύμβαση με τον ανάδοχο για τον εφοδιασμό με καύσιμα των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων (και ποια είναι τα αποτελέσματά της) και βέβαια γιατί δεν προχωρά το ζήτημα των μόνιμων εγκαταστάσεων». Ο κ. Καχριμάνης επιμένει ότι οι μόνιμες εγκαταστάσεις που έγιναν το 1993, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα καύσιμα –κάτι που δεν αποδέχεται το υπουργείο.

Η περιφερειακή αρχή εκτιμά ότι η στάση του κ. Βούρδα όχι μόνο προσβάλλει τον θεσμό της Περιφέρειας αλλά θέτει και έναν προβληματισμό για την κυβέρνηση που εκπροσωπεί, δεδομένου του επικείμενου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στις 23-24 Οκτωβρίου για το οποίο επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Αναμφίβολα, η μη πρόσκληση του περιφερειάρχη Ηπείρου σε  μια σύσκεψη με θέμα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι ένα ζήτημα που δεν θα έπρεπε να προκύψει καν.

H ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια του κ. Καχριμάνη έχει και άλλες διαστάσεις που δεν αποτυπώνονται επίσημα στην ανακοίνωσή του κατά του κ. Βούρδα. Ο περιφερειάρχης θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, για το οποίο μέχρι και πριν από έναν χρόνο δεν έδειχνε την ίδια πυγμή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που του είχε ασκηθεί κριτική για το ότι δίνει έμφαση μόνο στο αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο ανήκει σε άλλο νομό και άλλη Περιφέρεια. Μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών για συνένωση δυνάμεων και τις προοπτικές ανάπτυξης που διαφαίνονται, η περιφερειακή αρχή θέτει πια το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στο επίκεντρο του «πανηπειρωτισμού». Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης οραματίζεται να αναλάβουν οι φορείς της Ηπείρου τη λειτουργία του αεροδρομίου –βέβαια κάποτε, όχι πολύ παλιά, εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για τη μη ένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο «πακέτο» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που πήραν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του, «ο κ. Βούρδας εξακολουθεί να αγνοεί ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και του Δήμου Ζίτσας, στον οποίο ανήκει κατά το ήμισυ, και βεβαίως έχει περιφερειακή διάσταση, καθώς είναι το μοναδικό αεροδρόμιο εντός των γεωγραφικών ορίων της Ηπείρου»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back