ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία σταματά τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Η Πολωνία σταματά τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 13:10
ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία, ένας από τους πιστότερους συμμάχους της Ουκρανίας, ανακοίνωσε τον τερματισμό της μεταφοράς όπλων προς τη χώρα, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι παίζει στα χέρια της Ρωσίας απαγορεύοντας τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών.

Η Πολωνία αποτελεί βασικό σύμμαχο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου. Φιλοξενεί επίσης ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.

Αλλά οι σχέσεις έχουν χαλάσει τις τελευταίες ημέρες εν μέσω της αυξανόμενης διαμάχης για τα σιτηρά. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι (φωτογραφία), ζήτησε να σταματήσουν οι αποστολές όπλων, λέγοντας ότι η χώρα του αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη δική της άμυνα.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, επειδή τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την ομιλία του Ζελένσκι στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να κατηγορήσει ορισμένους στην Ευρώπη ότι επέτρεψαν στο θέμα των εξαγωγών σιτηρών να ωφελήσει τη Ρωσία.

Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η απόφασή τους ήταν υποκριτική και επιζήμια για τη χώρα του.

Τα λόγια του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Πολωνίας, η οποία κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη και προειδοποίησε για περαιτέρω κινήσεις αντιποίνων.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Πολωνία, όπου τον επόμενο μήνα διεξάγονται εκλογές. Η λαϊκιστική δεξιά κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη έχει ισχυρή υποστήριξη στις αγροτικές περιοχές.

«Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε πολλά για την Ουκρανία και γι' αυτό περιμένουμε να κατανοήσουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο Polsat News την Τετάρτη. «Φυσικά σεβόμαστε όλα τα προβλήματά τους, αλλά για εμάς τα συμφέροντα των αγροτών μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Με πληροφορίες από Guardian




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3