Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σκουπίδια φέρνουν καλά νέα

Εικόνα του άρθρου Τα σκουπίδια φέρνουν καλά νέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2016, 19:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δρόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε μια πιο ορθολογική βάση, ανοίγει για την Ήπειρο. Μετά από πολλή αναμονή, άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες. Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε χτες την ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο σημαντικών έργων: την κατασκευή του δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, και την επέκταση των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Βλαχέρνα Άρτας, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έργα θα ενταχθούν στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Ηπείρου. 

Στην όλη υπόθεση "σκουπίδια" υπάρχουν όμως κι άλλα καλά νέα. Τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα αρκτικόλεξα και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας; Καταρχήν, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων σημαίνει ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, για το οποίο υπάρχει ανάδοχος, μπορεί να πάρει μπρος και να οδηγήσει στη μετατροπή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). 


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, "οι διαδικασίες για την υπογραφή, ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κινήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή". Η Περιφέρεια Ηπείρου περιμένει τις διαδικασίες αυτές εδώ και έναν χρόνο. Η μη υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ είχε αποτελέσει μάλιστα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ περιφερειακής αρχής και υπουργείου Περιβάλλοντος, και δη του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη. Ο κ. Τσιρώνης είχε "παγώσει" την ΚΥΑ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος θεσμοθετήθηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2015. 

Από τότε, σιγή ιχθύος... Μέχρι που, όπως φαίνεται, ανέλαβε το θέμα να διευθετήσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα 17 Ιουνίου η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, οι πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου και δήμαρχοι. Με το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας, μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Όσον αφορά τα δύο σημαντικά έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "αναγνωρίζοντας τη σημασία των δύο έργων για την περιοχή, το υπουργείο προχώρησε κατά προτεραιότητα στην πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών που εξασφαλίζουν την άμεση έναρξη υλοποίησή τους.

 Στην Ήπειρο, έχει αποφασιστεί να γίνουν εννιά σταθμοί μεταφόρτωσης. Πρόκειται για κλειστές μονάδες στις οποίες θα μεταφέρονται απορρίμματα για να "σπάει" η απόσταση μέχρι τον τελικό αποδέκτη (το υπό σχεδίαση εργοστάσιο). Οι σταθμοί θα γίνουν στη Ζωοδόχο Ζίτσας, στα Δολιανά Πωγωνίου,  στη Χρυσοβίτσα Μετσόβου, στην Μπάφρα Ιωαννίνων, στην Πρέβεζα, στην Καλεντίνη του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στη Φιλιππιάδα Άρτας, στη Μαζαρακιά Ηγουμενίτσας και στο Φοινίκι Φιλιατών.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ... ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Το έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Βλαχέρνα Άρτας αφορά την κατασκευή ενός δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έχει κορεστεί εδώ και καιρό. Με την κατασκευή ενός δεύτερου κυττάρου, ανοίγει και ο δρόμος για τα απορρίμματα της Λευκάδας, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες. "Θα μπορούμε τότε να διαχειριστούμε κι αυτά τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα" τονίζει στον "Τύπο" ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back