ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παράταση που δεν αποτέλεσε έκπληξη

Εικόνα του άρθρου Η παράταση που δεν αποτέλεσε έκπληξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2023, 00:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και επίσημα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά να δοθεί παράταση έως τις 30 Απριλίου στη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά τη λίμνη και την περιοχή των Ιωαννίνων.

Είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται, με το σκεπτικό ότι «όλοι οι τοπικοί φορείς να εκφέρουν τις απόψεις τους και να κάνουν βελτιωτικές προτάσεις». Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές. Αποτελεί δε τη βασική προϋπόθεση για την έκδοση του περίφημου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, ήταν διακριτό ότι η υπόθεση της διαβούλευσης θα έχει δρόμο. Και ότι οι εθνικές εκλογές θα αποτελούσαν… ένα ανάχωμα.

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της διαβούλευσης (λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων), οι φορείς πάντως δεν έδειξαν και ιδιαίτερο ζήλο να σπεύσουν σε συζητήσεις. Η υπόθεση που αφορά τις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη των Ιωαννίνων ταλαιπωρούν την πόλη των Ιωαννίνων επί μια 20ετία. Μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια απανωτά σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που κάθε φορά άλλαζαν μετά από παρεμβάσεις και πάει λέγοντας.

Ο νέος γύρος διαβούλευσης επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ξεκίνησε με μια διαδικτυακή ημερίδα της μελετητικής εταιρίας. Εκ των πραγμάτων, η διαδικασία αυτή δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, με φορείς να επισημαίνουν την ανάγκη για διά ζώσης ενημέρωση. Μέχρι και σήμερα, οπότε και ανακοινώθηκε η δεύτερη παράταση, κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε, όπως δεν συνεδρίασε ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Ωστόσο ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε σπεύσει εξαρχής να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα και να ζητήσει την απόσυρση της μελέτης, χωρίς να τεκμηριώσει το αίτημά του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είχε προγραμματίσει για αύριο σχετική συνεδρίαση. Ωστόσο, σήμερα ανακοινώθηκε αναβολή της συνεδρίασης, με το Δημαρχείο να επικαλείται την ενημέρωση του κ. Αμυρά περί παράτασης στη διαβούλευση. «Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί σε νέα ημερομηνία ενώ στη συνεδρίαση θα κληθούν να παραστούν και οι μελετητές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναβολή στην αναβολή και παράταση στην παράταση σε μια διαβούλευση που «κινήθηκε» μέχρι στιγμής με τυπικούς όρους. Σε μια διαβούλευση πάνω σε ένα θέμα που και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκλεισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back