Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

«Η παραβατικότητα στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Εικόνα του άρθρου «Η παραβατικότητα στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2017, 19:11
ΕΛΛΑΔΑ

«Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στις κοινωνίες τους, στην καλή συνεργασία και γειτονία, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στη θετική ατζέντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βούλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, «συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σταθερά, όχι μόνο γιατί μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν και στην προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστικές, ειλικρινείς και απαραίτητες τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας.

«Περιέγραψα στον κ. Γιλντιρίμ τη δική μας οπτική για μία λύση που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο διάλογος.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και ζητεί την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και «τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς τις σεβόμαστε».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back