Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανδημία άφησε και… τραπεζοκαθίσματα

Εικόνα του άρθρου Η πανδημία άφησε και… τραπεζοκαθίσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2022, 18:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κλάδος της εστίασης ήταν, χωρίς αμφιβολία, από τους πλέον χτυπημένους από την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες, με αποφάσεις που τον έπληξαν και συχνότατα, έμοιαζαν ανακόλουθες, έναντι προηγούμενων ή επόμενων υγειονομικών αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση.

Πήρε όμως και κάποιες ρυθμίσεις, προκειμένου να απαλυνθούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και το πολύ μεγάλο ποσό που έχασε ο κύκλος εργασιών στα Γιάννενα.

Μια από αυτές, ήταν η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και των κατασκευών, προκειμένου να ικανοποιούνται αφενός τα υγειονομικά μέτρα (αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών κ.λπ.) και να μπορέσουν τα καταστήματα αφετέρου να ανταπεξέλθουν στους περιορισμούς, χωρίς απώλεια πελατών.

Επίσης, ο παραπάνω (δημόσιος) χώρος, εκχωρήθηκε ατελώς, όπως προβλέπουν οι σχετικές ΚΥΑ.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο απλό: η εκχώρηση δημόσιου χώρου είναι πάντα ένα ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει τις δημοτικές αρχές πάρα πολλές φορές, ειδικά στα Γιάννενα, για διάφορους λόγους. Είτε τους  περισσότερο προφανείς, το θέμα της προσβασιμότητας των πεζών δηλαδή, αλλά και της αισθητικής στους δημόσιους χώρους, είτε λιγότερο προφανείς, οικονομικής φύσης.

Δεν είναι λίγα τα σημεία της πόλης όπου οι «διατάξεις covid» έχουν δημιουργήσει σχεδόν απροσπέλαστα σημεία σε πεζοδρόμους και στοές. Οι καταστηματάρχες έχουν το δίκιο τους, σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι κλήθηκαν να δουλέψουν υπό δύσκολες συνθήκες. Οι πολίτες επίσης, καθώς το λογικό είναι να μπορείς να περάσεις από παντού, σε ένα δημόσιο χώρο.

Το καλοκαίρι του 2022 θα περάσει έτσι, σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και τις κατασκευές. Αυτή τη στιγμή, η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει στους Δήμους να παραχωρήσουν χωρίς επιπλέον χρέωση, χώρους σε καταστήματα εστίασης, ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Τότε, θα είναι πλέον από τις μακροβιότερες «διατάξεις covid» και θα επανεξεταστεί, παρότι όλες σχεδόν οι συναφείς (μέτρα κ.λπ.) σταδιακά αποσύρονται.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης χώρου ανάπτυξης αριθμού τραπεζοκαθισμάτων, πέραν του προβλεπόμενου στην άδεια του καταστήματος, σε συναφή ή και όχι χώρο, έως και διπλάσιο του αρχικού ή ικανός να χωρέσει τα τραπεζοκαθίσματα της άδειας με τις προβλέψεις για αποστάσεις μεταξύ τους, χωρίς το αντίστοιχο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back