Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η όχι και τόσο «πράσινη» Περιφέρεια

Εικόνα του άρθρου Η όχι και τόσο «πράσινη» Περιφέρεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2017, 12:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013», η Περιφέρεια Ηπείρου επιχείρησε να μετατρέψει το διοικητήριό της στα Γιάννενα σε ένα μικρό «πάρκο» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο, με κόστος που έφτασε στο 1 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε πέρσι το φθινόπωρο, αλλά το κτίριο της Περιφέρειας, παρά τις προσδοκίες της διοίκησης, δεν έγινε τελικά και τόσο «πράσινο». Αναμφίβολα πάντως οι παρεμβάσεις που έγιναν, θα αποφέρουν μεγάλη μείωση στο κόστος θέρμανσης κυρίως, από τη στιγμή δε που σήμερα η Περιφέρεια ζεσταίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με πετρέλαιο.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη «σύμπραξη» της φωτοβολταϊκής, της αιολικής και κυρίως της γεωθερμικής ενέργειας, αλλά και την παράλληλη εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης-ψύξης υψηλής απόδοσης για την κάλυψη των αναγκών των 10.675 τ.μ. του κτιρίου. Οι μεγάλες ελπίδες για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είχαν στηριχτεί στη γεωθερμία. Η ερευνητική γεώτρηση όμως που είχε γίνει έξω ακριβώς από το κτίριο της Περιφέρειας, δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η γεωθερμική ενέργεια εμφανίζεται με τη μορφή θερμού νερού ή ατμού. Νερό δεν βρέθηκε –σε ικανοποιητική ποσότητα τουλάχιστον.

Εκ των πραγμάτων, η Περιφέρεια οδηγήθηκε στη λύση των αντλιών θερμότητας, ενός διαφορετικού μέσου, πιο οικονομικού από το πετρέλαιο. Μάλιστα, για την πολιτεία θεωρούνται και αυτές ως μια εναλλακτική ενέργεια (καθώς υπάρχει μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου). Για τη λειτουργία τους βέβαια απαιτείται ρεύμα. Τον καιρό αυτόν, η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά τις διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός υποσταθμού της ΔΕΗ στο κτίριο της, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούσαν να «σηκώσουν» το νέο σύστημα. Μέσα στους επόμενους μήνες, το νέο σύστημα θέρμανσης-ψύξης εκτιμάται ότι θα μπει σε λειτουργία –ο περσινός χειμώνας πέρασε με το παλιό σύστημα, του πετρελαίου.

Όσον αφορά την καθαρή πράσινη ενέργεια, το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στη στέγη του κτιρίου, θα καλύψει μέρος του ηλεκτρικού φορτίου για τον εξωτερικό φωτισμό. Το μικρό γεωθερμικό δυναμικό, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα καλύψει τη λειτουργία των γραφείων που στεγάζεται η «Ήπειρος Α.Ε.» (είσοδος στο πλάι, από τον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου). Οι δύο ανεμογεννήτριες, με μικρή απόδοση έτσι κι αλλιώς, είχαν εξαρχής έναν «επιδεικτικό χαρακτήρα» για την προβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το ίδιο έργο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» χρηματοδοτήθηκε και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ
Fokion
To
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back