ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναι» σε ΑΠΕ με κοινωνικό όφελος και «όχι» στις εξορύξεις

Εικόνα του άρθρου «Ναι» σε ΑΠΕ με κοινωνικό όφελος και «όχι» στις εξορύξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2023, 18:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια διάθεση αυτοκριτικής για τα όσα έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων κατέθεσε ένα σχέδιο οδικού χάρτη για την πράσινη μετάβαση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε και συζητήθηκε σε ανοιχτή εκδήλωση που έγινε χτες το βράδυ στα Λιθαρίτσια, παρουσία της βουλευτή Ιωαννίνων (και εκ νέου υποψήφιας βουλευτή) Μερόπης Τζούφη και των υποψήφιων βουλευτών, όπως και του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Κοινό των Ηπειρωτών" Γιώργου Ζάψα.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η «Πράσινη Μετάβαση θα γίνει πραγματικότητα όταν θα είναι δίκαιη οικονομικά και κοινωνικά». Και υπό το πρίσμα αυτό, είπε «ναι» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τον όρο της συμμετοχής της κοινωνίας και με πραγματικό όφελος γι’ αυτήν και «όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Την παρουσίαση του σχεδίου οδικού χάρτη, μετά τον πρόλογο που έκανε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάββας Δημητριάδης, ανέλαβαν ο Κώστας Τζιόβας, ο Άρης Σπέγγος και ο Μανώλης Ματσάγκας.

Στην «Πράσινη Μετάβαση» λοιπόν δεν χωράνε εξορύξεις, με τον κ. Τζιόβα να αναφέρεται και στην περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορέσαμε να έχουμε σαφή άποψη για τις εξορύξεις. Δεν πήγαμε ενάντια σε αυτά που είχαν προαποφασιστεί» είπε, αποδίδοντας αυτή τη στάση του κόμματος και «στις μνημονιακές δεσμεύσεις».

«Δεσμεύσεις που σήμερα δεν υπάρχουν» υπογράμμισε. Ανέφερε ότι η επιμονή στις εξορύξεις θα είναι ένα «ιστορικό λάθος» που θα υπονομεύσει την πορεία της Ελλάδας προς την κλιματική ουδετερότητα, που θα υποβαθμίσει περιοχές, που θα υπονομεύσει τις προσπάθειες αναγέννησης της υπαίθρου. «Περιθώρια για τέτοιο ρίσκο δεν υπάρχουν. Σε κανένα επίπεδο» είπε ο κ. Τζιόβας προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι εξορύξεις στην Ήπειρο.

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, είπε ότι η μετάβαση σε αυτές πρέπει να είναι δίκαιη μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που θα έχει στον πυρήνα του το κοινωνικό όφελος, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την προστασία της αγροδιατροφικής παραγωγής κι όχι την κερδοσκοπία. 

Ο κ. Σπέγγος, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι μια μονάδα ΑΠΕ δεν είναι πάντα ΑΠΕ, όταν το ενεργειακό αποτύπωμα δεν έχει θετικό πρόσημο για το περιβάλλον. Ως παράδειγμα έφερε ΑΠΕ για την κατασκευή των οποίων μπορεί να χρειαστεί η καταστροφή 20 στρεμμάτων δάσους.

Γενικότερα, επισημάνθηκε η ανάγκη για ύπαρξη δημόσιων πολιτικών για την «Πράσινη Μετάβαση», από τη στιγμή που η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό.

Ο τρόπος της πράσινης μετάβασης για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα πεδίο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου η συντηρητική νεοφιλελεύθερη αντίληψη και η αριστερή προοδευτική αντίληψη συγκρούονται. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» όπως ειπώθηκε.

Σημαντικό ρόλο στην «Πράσινη Μετάβαση», για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν οι ενεργειακές κοινότητες, για τις οποίες μίλησε ο κ. Ματσάγκας.

Κατά την εκδήλωση, υπογραμμίστηκε ότι η προώθηση από την κυβέρνηση του φυσικού αερίου ουσιαστικά αποτελεί μια πολιτική επανάκαμψης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, με πρόφαση την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τα ίδια έχουν δημιουργήσει. 

«Η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη πράσινη μετάβαση δεν είναι εφικτή, χωρίς την εμπλοκή της κοινωνίας και των πολιτών.  Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, φορείς και προοδευτικά κόμματα καλούμαστε να συμβάλλουμε και να διαμορφώσουμε οι ίδιοι τους δίκαιους όρους της ενεργειακής μετάβασης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση. 

«Επιδιώκουμε τον πλουραλισμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με αυτοπαραγωγή και ενεργειακές κοινότητες όπως και κεντρικό ρόλο για την πολιτεία που θα εγγυηθεί αφενός τη μετάβαση και αφετέρου την επίτευξή της με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΕΗ πρέπει να επανακτήσει τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και τον δημόσιο έλεγχο ώστε να σπάσει το καρτέλ της αγοράς ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές ρεύματος» επισημαίνεται επίσης. 

Στην εκδήλωση λόγος έγινε και για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. δεδομένου ότι το 35% των πόρων κατευθύνεται στην «Πράσινη Μετάβαση». Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρόθεσή της είναι να «αξιοποιηθούν» οι πόροι μέσω των μεγάλων εταιριών ενέργειας. Κριτική ασκήθηκε και στη νομοθεσία που προώθησε η κυβέρνηση και η οποία έρχεται να ελαστικοποιήσει ή και να καταργήσει το πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3