Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ολλανδία κλείνει ξανά»

Εικόνα του άρθρου «Η Ολλανδία κλείνει ξανά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2021, 21:31
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολλανδία μπαίνει εκ νέου σε αυστηρή καραντίνα από σήμερα το πρωί για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από την Covid-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με την Όμικρον που εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα προληπτικά να παρέμβουμε», πρόσθεσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο (σ.σ.: σήμερα Κυριακή)», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από αύριο Κυριακή έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε.

Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε «μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία», τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιταχύνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έπειτα από μια αργή εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τώρα στοχεύει να εμβολιάσει με αναμνηστική δόση όποιον είναι πάνω από 60 ετών μέχρι το τέλος του μήνα.

Παρότι περισσότεροι από 85% των ενήλικων Ολλανδών είναι εμβολιασμένοι, ποσοστό μικρότερο από το 9% των ενηλίκων έχει μέχρι στιγμής κάνει την τρίτη δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.


Σοκαρισμένοι οι Ολλανδοί

Η είδηση σόκαρε πολλούς Ολλανδούς που προετοιμάζονταν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν χθες να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα αλλά και να κουρευτούν την τελευταία στιγμή.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ζητούν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κατά την εορταστική περίοδο ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τονίζουν την αναγκαιότητα για σωματική άσκηση στη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία: REUTERS/Piroschka van de Wouw



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back