Η οδός Νιάρχου, ένα πριμ και η «διοίκηση Καχριμάνη»

Εικόνα του άρθρου Η οδός Νιάρχου, ένα πριμ και η «διοίκηση Καχριμάνη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2024, 14:39

Το υπουργείο Υποδομών έρχεται να εγκρίνει «πριμ έγκαιρης παράδοσης» στην εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών» για το έργο της οδού Νιάρχου. Το «πριμ έγκαιρης παράδοσης» θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2022 με τον Ν. 4438 από την κυβέρνηση της ΝΔ ως απάντηση στην αύξηση των τιμών των υλικών στα δημόσια έργα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, για τη θεσμοθέτηση του πριμ αυτού, το οποίο αντιστοιχεί στο 5% του υπολειπόμενου συμβατικού αντικειμένου του κάθε έργου, είχε επικαλεστεί τον κίνδυνο να διακοπούν οι εργασίες σε μεγάλα έργα κυρίως. Τα περί πριμ «έγκαιρης παράδοσης» αποτελούσαν επί της ουσίας πριμ «μη διακοπής εργασιών».

Την είδηση του λεγόμενου «πριμ έγκαιρης παράδοσης» στην «Εργοδυναμική Πατρών» έκανε γνωστή η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», η οποία μετέφρασε το πριμ ως «πρόστιμο», ενώ το προσδιόρισε σε 1 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου (20 εκατ. ευρώ), και όχι το κόστος σύμβασης και δη το υπολειπόμενο συμβατικό αντικείμενο.

«Τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των Ηπειρωτών μεταξύ υπουργείου- Περιφέρειας Ηπείρου και αναδόχου του έργου δεν τα γνωρίζουμε. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι οι Ηπειρώτες καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη πρόστιμο ενός εκατομμυρίου περίπου ευρώ το οποίο έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα πέντε εκατομμύρια που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου λόγω κακών χειρισμών της Διοίκησης Καχριμάνη» ανέφερε η παράταξη σε ανακοίνωσή της.

Για την καταβολή του πριμ έγκαιρης παράδοσης, η νομοθεσία αναφέρει ότι οι όποιες παρατάσεις στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχουν δοθεί, δεν θα πρέπει να έχουν δοθεί με υπαιτιότητα του αναδόχου.

Η απάντηση από την Περιφέρεια Ηπείρου ήρθε λίγο αργότερα. Η περιφερειακή αρχή, αφού αναφέρει τα όσα όντως προβλέπει η νομοθεσία, επισημαίνει ότι το συνολικό ποσό του πριμ για την εταιρία, ανέρχεται σε 354.534 ευρώ, «χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο ποιος είναι ο φορέας που θα το καταβάλλει».

Αναφέρει ακόμα ότι το αίτημα της εταιρίας για το πριμ είχε απορριφθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, τον Σεπτέμβριο του 2023, με την ανάδοχο εταιρεία να προσφεύγει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που τη δικαίωσε.

Κατά τα άλλα κατηγορεί την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» για «παραπληροφόρηση» και απαντά στα περί «κακών χειρισμών της διοίκησης Καχριμάνη» με την αντίθεση φράση: περί «καλών χειρισμών της ‘διοίκησης Καχριμάνη’».

Η περιφερειακή αρχή υπεραμύνεται του έργου της οδού Νιάρχου, για την οποία έχουν κατατεθεί αρκετοί προβληματισμοί. «Οι καλοί χειρισμοί της ‘διοίκησης Καχριμάνη’ παρέδωσαν ένα σύγχρονο έργο στην πόλη των Ιωαννίνων!... Ένα έργο που κάποιοι στο παρελθόν χαρακτήριζαν ‘φαραωνικό’ και σήμερα επιχειρούν να το υποβαθμίσουν καταφεύγοντας στην παραπληροφόρηση» τονίζεται στην ανακοίνωση.




ΣΧΟΛΙΑ
ΑΓΝΗ ΜΠΟΝΝΥ ΣΒΑΙΕΡ
Σε αντίθεση με τη Λεωφ. Γεννηματά Ιωάννινα (σύνδεση κόμβου Βογιάνου προς Πανηπειρωτικό Στάδιο). Έχουν τόσους μήνες φέρνουν κάποιο συνεργείο για λίγες ημέρες, κλείνουν παράπλευρους δρόμους και φεύγουν προκαλώντας ζημία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3