Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδός Νιάρχου: Το πριμ των 440.000 ευρώ και οι αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Οδός Νιάρχου: Το πριμ των 440.000 ευρώ και οι αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2024, 01:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ –και συγκεκριμένα 440.000 ευρώ (με ΦΠΑ) θα πάρει η εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών» ως «πριμ έγκαιρης παράδοσης» για το έργο της οδού Νιάρχου.

Η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε, στη χτεσινή της συνεδρίαση, να συμμορφωθεί με την απόφαση του υπουργείου Υποδομών, η οποία είχε παρθεί τον Ιανουάριο.

Το «πριμ έγκαιρης παράδοσης» θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2022 με τον Ν. 4438 από την κυβέρνηση της ΝΔ ως απάντηση στην αύξηση των τιμών των υλικών στα δημόσια έργα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, για τη θεσμοθέτηση του πριμ αυτού, το οποίο αντιστοιχεί στο 5% του υπολειπόμενου συμβατικού αντικειμένου του κάθε έργου, είχε επικαλεστεί τον κίνδυνο να διακοπούν οι εργασίες σε μεγάλα έργα κυρίως. Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του πριμ, είναι ότι οι όποιες παρατάσεις στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου που έχουν δοθεί, να μην έχουν δοθεί με υπαιτιότητα του αναδόχου.

Η «Εργοδυναμική Πατρών» είχε υποβάλλει το αίτημα για το πριμ στην πρώην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα, με την εταιρία να προσφεύγει στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο και τη δικαίωσε.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε ότι η απόφαση συμμόρφωσης με αυτήν του υπουργείου θα διαβιβαστεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», από όπου χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του έργου.

Υποστήριξε δε ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ήταν ο φορέας υλοποίησης του έργου, τότε η εταιρία θα προσφύγει στα δικαστήρια και «αν δικαιωθεί, θα πρέπει τα χρήματα να καταβληθούν από πόρους της Περιφέρειας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που εκπροσωπήθηκε από το αναπληρωματικό μέλος Τίνα Ζέκα, επέμεινε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια, καταγγέλλοντας ως «σκανδαλώδη» την υπουργική απόφαση και σημειώνοντας ότι το έργο της οδού Νιάρχου πήρε πέντε παρατάσεις και καθυστέρησε δύο χρόνια. «Ενώ λεφτά για να ολοκληρωθούν τα έργα της Περιφέρειας δεν υπάρχουν, η Περιφέρεια θα πληρώσει και πανωπροίκι στην Εργοδυναμική Πατρών» τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση.

Εκτενή ανακοίνωση για το πριμ έγκαιρης παράδοσης εξέδωσε και το «Κοινό των Ηπειρωτών», ο επικεφαλής της οποίας, ο Γιάννης Στέφος, ήταν πολύ πιο λακωνικός κατά τη συνεδρίαση. Η παράταξη κάνει λόγο για «δώρο-πρόκληση» προς την εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών»

«Είμαστε αντίθετοι γιατί η απόφαση του υπουργείου λαμβάνεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία και παιδεία και ταυτόχρονα με την πολιτική της αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων» τονίζει. Παράλληλα καλεί την εταιρία να αποσύρει το αίτημά της όπως και το υπουργείο να αναιρέσει «την απαράδεκτη απόφασή του η οποία ζημιώνει κατάφωρα την Ήπειρο και τους ανθρώπους της».

Το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου κόστισε σχεδόν 18 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back