dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA και το πείραμα του λέιζερ με τη γάτα

Εικόνα του άρθρου Η NASA και το πείραμα του λέιζερ με τη γάτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2023, 10:33
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε ένα πείραμα επικοινωνίας με λέιζερ η NASA έστειλε βίντεο πίσω στη Γη από σχεδόν 31 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, και στο σύντομο κλιπ πρωταγωνιστεί μια γάτα που ονομάζεται Taters. Είναι η πρώτη φορά που η NASA μεταδίδει βίντεο από το βαθύ διάστημα χρησιμοποιώντας λέιζερ.

Στο βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, η παιχνιδιάρικη πορτοκαλί γάτα κυνηγά την κόκκινη κουκκίδα ενός δείκτη λέιζερ καθώς κινείται σε έναν καναπέ.

Το βίντεο μεταδόθηκε στη Γη από έναν πομποδέκτη λέιζερ πτήσης ως μέρος του πειράματος Deep Space Optical Communications ή DSOC. Η τεχνολογία θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη μετάδοση δεδομένων, εικόνων και βίντεο, καθώς οι άνθρωποι ξεπερνούν τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος με τολμηρά ταξίδια σε μέρη όπως ο Άρης.


Το βίντεο διάρκειας 15 δευτερολέπτων κωδικοποιήθηκε σε ένα λέιζερ λέιζερ εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας και μεταδόθηκε από το διαστημικό σκάφος Psyche στο τηλεσκόπιο Hale στο Παρατηρητήριο Πάλομαρ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Το βίντεο μεταφορτώθηκε στο αστεροσκοπείο στις 11 Δεκεμβρίου και κάθε καρέ μεταδόθηκε ζωντανά στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Κατά τη στιγμή της μετάδοσης, η απόσταση μεταξύ του διαστημικού σκάφους Psyche και του Hale ήταν 80 φορές η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης. Το λέιζερ χρειάστηκε μόνο 101 δευτερόλεπτα για να φτάσει στη Γη.

Το λέιζερ μπορεί να στείλει δεδομένα 10 έως 100 φορές πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά συστήματα ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιούνται από τη NASA σε άλλες αποστολές. Η επίδειξη τεχνολογίας σχεδιάστηκε για να είναι το πιο απομακρυσμένο πείραμα της NASA στις επικοινωνίες λέιζερ υψηλού εύρους ζώνης, δοκιμάζοντας την αποστολή και λήψη δεδομένων από και προς τη Γη με τη χρήση ενός αόρατου λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο.

Η αποστολή Psyche, που εκτοξεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου, είναι επί του παρόντος καθοδόν για να δει για πρώτη φορά από την ανθρωπότητα έναν μεταλλικό αστεροειδή μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία. Το διαστημόπλοιο θα περάσει τα επόμενα έξι χρόνια ταξιδεύοντας περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στο ομώνυμο του, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος της κύριας ζώνης αστεροειδών.

Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3