ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Σπάνιες εικόνες του ορίζοντα του Άρη

Εικόνα του άρθρου NASA: Σπάνιες εικόνες του ορίζοντα του Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2023, 10:52
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες έριξαν μια σπάνια ματιά στο καμπυλωτό αρειανό τοπίο χάρη στις εικόνες που κατέγραψε το σκάφος Mars Odyssey της NASA, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία την Τρίτη. 

Η NASA αποκάλυψε νέες πανοραμικές εικόνες των σύννεφων και της σκόνης στον ουρανό του Άρη και ενός από τα δύο μικροσκοπικά φεγγάρια του, οι οποίες ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος τον περασμένο Μάιο. Καταγράφηκαν από την κάμερα του Odyssey, που ονομάζεται Thermal Emission Imaging System ή THEMIS.

Οι σπάνιες εικόνες λήφθηκαν από ύψος περίπου 402 χιλιομέτρων, το ίδιο ύψος στο οποίο πετάει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πάνω από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. 


«Αν υπήρχαν αστροναύτες σε τροχιά πάνω από τον Άρη, αυτή είναι η προοπτική που θα είχαν», δήλωσε ο Jonathon Hill, επικεφαλής των επιχειρήσεων του THEMIS. «Κανένα διαστημικό σκάφος για τον Άρη δεν είχε ποτέ στο παρελθόν αυτού του είδους τη θέα».

Το Odyssey, το οποίο συμπλήρωσε τον περασμένο μήνα τον 22ο χρόνο του σε τροχιά γύρω από τον Άρη, αναμένεται να τραβήξει παρόμοιες εικόνες στο μέλλον για να προσπαθήσει να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα του Άρη σε διαφορετικές εποχές, δήλωσε η NASA.

Στην τελευταία του προσπάθεια, το THEMIS κατέγραψε εικόνες από το μικρό φεγγάρι του Άρη, τον Φόβο, οι οποίες έδωσαν πληροφορίες για τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες του φεγγαριού, σύμφωνα με τη NASA. 

Οι εικόνες θα συμβάλουν σε περαιτέρω μελέτες που θα βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν ο Φόβος είναι ένας αιχμαλωτισμένος αστεροειδής ή ένα αρχαίο κομμάτι του Άρη που εκτοξεύτηκε από την επιφάνεια από μια σύγκρουση, δήλωσε η NASA. 


Φωτογραφία: Αυτή η ασυνήθιστη θέα του ορίζοντα του Άρη καταγράφηκε από το διαστημόπλοιο Odyssey της NASA με την κάμερα THEMIS, σε μια επιχείρηση που χρειάστηκε τρεις μήνες για να σχεδιαστεί από τους μηχανικούς/NASA/JPL-Caltech/ASU


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back