ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μπάντα του λοχία Πέπερ, σας καλωσορίζει

Εικόνα του άρθρου Η μπάντα του λοχία Πέπερ, σας καλωσορίζει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2018, 13:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ροκ εν ρολ είναι γεμάτο με ιστορίες για εξώφυλλα: Η μπανάνα στους Velvet, το φερμουάρ στους Stones, το γουρούνι στους Floyd, o Χέντριξ στο Bold as love.

Η μπάντα όμως που δημιούργησε τους περισσότερους αστικούς μύθους με τα εξώφυλλα των δίσκων της, ήταν οι Beatles. Σαν σήμερα, το 1967, έκαναν τη φωτογράφιση για ένα από τα πιο παράξενα, εμβληματικά και «φορτωμένα» με μύθους εξώφυλλα δίσκων του ροκ εν ρολ, του Sergeant Pepper’s.

Στις 30 Μαρτίου του 1967 λοιπόν, αργά το πρωί ώρα Αγγλίας, οι τέσσερις του Λίβερπουλ μπήκαν στα Chelsea Manor στούντιο του Λονδίνου και ντύθηκαν… sergeants. Για την ακρίβεια, ντύθηκαν με ό,τι βρήκαν πιο φανταχτερό στα βεστιάρια, εισάγοντας έτσι τη νέα χίπικη μόδα που αργότερα, εφάρμοσε σχεδόν κατά γράμμα ο Βασίλης Τσιβιλίκας στη «Θεία μου τη χίπισσα».

Το εξώφυλλο που φωτογράφησε ο Μάικλ Κούπερ είναι γεμάτο με trivia και κρυφές πληροφορίες που κάνουν το μυαλό του μέσου συνωμοσιολόγου να εκραγεί. Ο ιθύνουν νους ήταν ο μακ Κάρτνι, ο οποίος είχε δει το εξώφυλλο μιας σουηδικής μπάντας, των Mercblecket που διασκεύαζε (και ψιλοτρόλαρε) τους Beatles.  Την τελική δημιουργία υπογράφουν οι Γιαν Χάγουορθ και Πίτερ Μπλέικ που πήραν Γκράμι για τη δημιουργία τους. Το εξώφυλλο του EP που κυκλοφόρησε μερικά χρόνια πριν από το Sgt Pepper’s ήταν προφανέστατα η πηγή έμπνευσης.

Ο Λένον δεν ήθελε το εξώφυλλο. Έτσι και αλλιώς, το κλίμα στην μπάντα ήδη είχε αρχίσει να χαλάει, χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει τη συνθετική (θεϊκή) ικανότητα των μελών της που μέσα σε μια τριετία θα έβγαζαν όλα τους τα αριστουργήματα και ένα ακόμα επιδραστικό εξώφυλλο, αυτό του Abbey Road.

Τι στο καλό όμως ήταν αυτό το εξώφυλλο; Στην πραγματικότητα, ήταν μια αλλόκοτη σύνθεση με τη μπάντα να ποζάρι μπροστά στην κάσα του Ρίνγκο Σταρ, με φόντο… όλο τον κόσμο. Στη σύνθεση του κολάζ φιλοξενούνται 71 προσωπικότητες, από την ηθοποιοί-παιδί θαύμα Σίρλεϊ Τεμπλ  (δύο φορές μάλιστα) και τον εξερευνητή δρ Λίβινγκστον, μέχρι τους συγγραφείς και ποιητές Άλντους Χάξλι και τον Ντίλαν Τόμας. Από τον Άλιστερ Κρώλι, σαταντιστή και περσόνα, μέχρι τον Μπομπ Ντίλαν και από τον Καρλ Μαρξ μέχρι δύο τρεις γκουρού που είχαν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν, κυρίως τον Χάρισον.

Εκτός, έμειναν ο… Ιησούς Χριστός, ο Χίτλερ, αλλά η Σοφία Λόρεν με τον Μαρτσέλο Μαστροϊάνι. Κοινώς, σουρεαλισμός…

Η μεγαλύτερη τρέλα που ξεπήδησε όμως από το εξώφυλλο, ήταν η φήμη ότι ο μακ Κάρτνι ήταν νεκρός. Στο πίσω μέρος του δίσκου, ο Πωλ έχει γυρισμένη την πλάτη στην κάμερα και δίπλα του γράφει «χωρίς εσένα», ενώ μπροστά, φοράει ένα «νεκροτάμπελο».

Σύμφωνα επίσης με τα… ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και μεταγενέστερα, η μπάντα ήταν κάπως… υπερβολικά χαρούμενη και χαλαρή κατά τη φωτογράφιση. Ήταν δηλαδή κομμάτι του γενικότερου κλίματος, από το οποίο προέκυψε το δημοφιλέστερο εξώφυλλο δίσκου, όλων των εποχών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3