Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Μουσιωτίτσα δεν ξεχνά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2016, 17:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα από τα μαρτυρικά χωριά της χώρας η Μουσιωτίτσα, τιμά τη μνήμη των θυμάτων της και φέτος.

Ήταν τον Ιούλιο του 1943. Πάνω από τη Μουσιωτίτσα έκανε χαμηλές πτήσεις γερμανικό αεροπλάνο το οποίο πετούσε προκηρύξεις, γραμμένες στα ελληνικά. Οι Γερμανοί καλούσαν τους κατοίκους να μη φύγουν από τα σπίτια τους. Την Κυριακή 25 Ιουλίου, ξεκίνησε συντονισμένη επίθεση από τέσσερα περιφερειακά σημεία, με τέσσερις ομάδες στρατού και με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος από το χωριό.

Τα στρατεύματα των Ναζί σκορπούν φωτιά και θάνατο. Ήταν αντίποινα για την αντιστασιακή δράση που οργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή. Η Μουσιωτίτσα μετρά 152 νεκρούς. Νέους, ηλικιωμένους, γυναίκες, ακόμη και μωρά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο και τους φορείς της Μουσιωτίτσας, πραγματοποιεί εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 19:00, θα γίνει τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων, και στις 19:30 θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου από το Σπιθάρι προς τον Άγιο Νικόλαο. Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στις 10:30, θα γίνει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και στις 11:00 θα πραγματοποιηθιούν η επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο νεκρών στο Μνημείο Πεσόντων. Θα ακολουθήσουν ομιλία για το χρονικό ημέρας από τον Δημήτρη Δήμο και κατάθεση στεφάνων.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back