δεη πισω tc1
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια έκθεση για την εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας

Εικόνα του άρθρου Μια έκθεση για την εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2022, 17:27
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Δήμος Πρέβεζας και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Γ’ γυμνασίου για το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας, διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας. Εκτοπισμός και εξόντωση. Τοπική Ιστορία και κοινωνική ενσυναίσθηση». Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 19:00 στην Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 3 έως 5 Ιουλίου 2022 και ώρες 19:00‐22:00.

Η έκθεση «Σοά. Το Ολοκαύτωμα. Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», η οποία παραχωρήθηκε από το Yad Vashem πραγματεύεται σημαντικές ιστορικές πτυχές του Ολοκαυτώματος, ξεκινώντας από την εβραϊκή ζωή στην Ευρώπη πριν από το Ολοκαύτωμα και τελειώνοντας με την απελευθέρωση των επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε όλη την ήπειρο και την επιστροφή τους στη ζωή.

Η έκθεση «Η εβραϊκή κοινότητα Πρέβεζας» ξεκιάει από την προφορική μαρτυρία της επιζήσασας των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, Ρένας Γκανή. Το ηχητικό ντοκουμέντο της συνέντευξης της εντοπίστηκε στο Unites States Holocaust Memorial Museum και πάνω του δομήθηκε η αφήγηση για την ιστορική ανασύσταση της κοινότητας από τις απαρχές της δημιουργίας της μέχρι τον βίαιο εκτοπισμό της.

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν: οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου: Φίλιππος Δούμας, Δανάη Καρασαβόγλου, Αλέξιος Μπάλλας, Ίσις-Βαρβάρα Ροπόκη, Ελπίδα-Άρτεμις Ξανθουδάκη, Βασιλική Τσιτσέ, Φωτιάδου Χρυσαυγή, Δημήτρης Παππάς, Αλεξάνδρα Πάνη και Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ-Παππά και οι εκπαιδευτικοί: Αφροδίτη Κοσμά, Μαρίνα Γαργάλα. Τον συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε η Αθηνά Θεοδόση, φιλόλογος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Σκλαβενίτης, δρ. Ιστορίας και προϊστάμενο του τμήματος Γ.Α.Κ. Πρεβέζης με τίτλο «Πηγές για την ιστορία των Εβραίων της Πρέβεζας», η Ιωσήφ Ζιώγα, φιλόλογος και συγγραφέας με τίτλο «Οι Εβραίοι της Πρέβεζας. Μία τυχαία συνάντηση αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν τους».

Επίσης, θα γίνουν ομιλίες από μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, καθώς και από την Αθηνά Θεοδόση, εκπαιδευτικό στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος και επιμελήτρια της έκθεσης με θέμα «Το Ολοκαύτωμα. Διερευνώντας το παρελθόν της εβραϊκής κοινότητας Πρέβεζας με τους μαθητές και τις μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου: Μικροϊστορία-Προφορική Ιστορία- Συλλογική μνήμη». Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου, φιλόλογος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back