Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης πήγε στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης πήγε στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2022, 19:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στη Ψύχωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από την ΕΠΡΟΨΥΗ, το ΚΚΕ, με ερώτηση των βουλευτών Νίκου Παπαναστάση, Νίκου Καραθανασόπουλου και Γιώργου Λαμπρούλη.

Το θέμα άνοιξε προ ημερών η ΑΣΥ ΠΓΝΙ και υπήρξε παρέμβαση και από την ΕΙΝΗ με ανακοίνωσή της, ενώ θέση πήραν και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, περιγράφουν την ουσία της υπόθεσης λέγοντας ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφάσισε τη δωρεάν στέγαση της ΕΠΡΟΨΥΗ για 10 χρόνια στο κτίριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, που είναι στην ευθύνη του ΠΓΝΙ.

«Η απόφαση αρχικά ανέφερε και την παραχώρηση προσωπικού της κλινικής,  που έχει ανάλογη εμπειρία στον αντικείμενο. Η μετέπειτα αναίρεσή της για τη μη παραχώρηση προσωπικού, δεν αλλάζει την πρόβλεψη για  ‘συλλειτουργία’ των δυο μονάδων στο ίδιο αντικείμενο» τονίζουν και συμπληρώνουν τις αιτιάσεις τους.

Καταδικάζουν αυτή την εξέλιξη ως «εγκληματική», αφού όπως τονίζουν η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ λειτουργεί ήδη από το 2008 τη δική της «πρώτη και μοναδική πανελλαδικά, Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, η οποία αφέθηκε να υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης».

Λένε δηλαδή ότι η συνύπαρξη δεν είναι ενίσχυση των υπηρεσιών, αλλά «’δούρειο ίππο’ διεμβόλησης της δημόσιας μονάδας από την ΜΚΟ, σταδιακής περαιτέρω συρρίκνωσής της  και λειτουργία της με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, όπως δρομολογείται και με την κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι μονάδες».

Αναφέρουν ακόμα ότι «οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις από το ΠΓΝΙ αποτελούν όρο στην από 22-09 απόφαση του Υπουργείου Υγείας» για να διεκδικήσει η ΕΠΡΟΨΥΗ χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που ζητάει από τους φορείς «στέγη και προσωπικό με εμπειρία» για να χρηματοδοτηθούν.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ήπειρο αναλογούν 7 ακόμα ανάλογες δομές και δράσεις, με συνολική χρηματοδότηση 2.600.000 ευρώ, όπου μόνο μία προβλέπεται να είναι δημόσια υπηρεσία. Αυτή την πολιτική αξιοποιεί και η ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ που κατέθεσε στις 26-08 φάκελο υποψηφιότητας διεκδίκησης χρηματοδότησης, 500.000 χιλ ευρώ για 18 μήνες, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό, που με μεγάλη ευκολία παραχωρεί η διοίκηση του ΠΓΝΙ» συμπληρώνουν.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «αποτελεί πρόκληση η δωρεάν στέγαση της νέας συγκαλυμμένης επιχειρηματικής μονάδας της ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ,  στο κτίριο του ΚΨΥ. Αυτό το κτίριο το νοικιάζει εδώ και ένα χρόνο το ΠΓΝΙ από το ΓΝ Χατζηκώστα για 3 έτη, με  32.000 ευρώ/ έτος» και ζητούν πρακτικά από τον υπουργό να αποτρέψει την εξέλιξη και να χρηματοδοτηθεί, στελεχωθεί και αναπτυχθεί πλήρως η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, αλλά και οι άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΠΓΝΙ και του ΓΝ Χατζηκώστα και να αναπτυχθούν πλήρως νέες αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back