H επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου έδωσε χτες το «πράσινο φως» για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, ισχύος 0,498MW, στα Άνω Ραβένια Πωγωνίου.
Το «ναι» επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήρθε με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά κτηνο-πτηνοτροφική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Κι, όπως είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση της επιτροπής, «μελλοντικά θα είναι κανόνας η λειτουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου για μεσαίες και άνω δυναμικότητας κτηνοτροφικές/πτηνοτροφικές μονάδες για την προστασία του περιβάλλοντος».
Ωστόσο, η θετική γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας δεν «πέρασε» ομόφωνα, ενώ οι δήμοι Πωγωνίου και Ζαγορίου διαφωνούν. Η διαφωνία έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν χωροθετεί τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου δίπλα στις κτηνοτροφικές της εγκαταστάσεις, αλλά σε διαφορετική έκταση, δίπλα στην εποχική λίμνη Ραβενίων και πολύ κοντά στην εθνική οδό…
Την πιο ολοκληρωμένη εισήγηση στην επιτροπή έκανε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα, η οποία κατέθεσε και αντιπρόταση (διά του εισηγητή της, περιφερειακού συμβούλου Θ. Κορωναίου): Τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου στον χώρο των δύο πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και όχι δίπλα στην εποχική λίμνη, τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση.
Η παράταξη έθεσε το ζήτημα της προστασίας της εποχικής λίμνης, ενώ ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει επιβαρύνει ήδη την περίμετρο της λίμνης με την εναπόθεση ύλης. Υπενθύμισε δε ότι στην περιοχή υπάρχουν υδρογεώτρηση και οικιστικό συγκρότημα φιλοξενίας παιδιού του οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου».
Όσον αφορά το υπό αναθεώρηση ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, η περιφερειακή αρχή το έχει επικαλεστεί για να μην προχωρήσουν τα μεγάλα αιολικά πάρκα. Έχει ζητήσει από την πολιτεία επίσης να αποτελεί βασική προϋπόθεση η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, τα περί συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών – τα οποία προσαρμόζονται κατά το δοκούν στην πολιτική- ακυρώνονται από την ίδια την περιφερειακή αρχή.
Ο Δήμος Πωγωνίου, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, έχει εκφράσει την αρνητική του θέση επί της δημιουργίας της μονάδας παραγωγής βιοαερίου στη συγκεκριμένη θέση. Καταρχάς, ο Δήμος κάνει λόγο για σύγκρουση χρήσεων λόγω των σχεδιασμών που έχει για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και για δημιουργία αμπελουργικής ζώνης. Παράλληλα θέτει και δύο περιβαλλοντικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά την ανάγκη προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα, με τα δεδομένα της ασβεστολιθικής φύσης των πετρωμάτων και της ύπαρξης υδρογεώτρησης, και το δεύτερο την ανάγκη προστασίας βιοτόπων. Στον Δήμο Πωγωνίου, επίσης, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές από κατοίκους κατά της μονάδας παραγωγής βιοαερίου.
Αρνητική άποψη επί της χωροθέτησης της μονάδας παραγωγής βιοαερίου έχει και ο Δήμος Ζαγορίου, όπως αυτή κατατέθηκε εγγράφως στην επιτροπή περιβάλλοντος. Η προτεινόμενη μονάδα χωροθετείται κοντά στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κόνιτσας. Ο Δήμος υποστηρίζει ότι αφενός μεν η εγκατάσταση θα είναι ορατή στους επισκέπτες που κινούνται προς Ζαγόρι, Πωγώνι και Κόνιτσα και αφετέρου ότι οι ρύποι και οι οσμές θα κατευθύνονται προς τα χωριά του Ζαγορίου λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων στην περιοχή. Και ο Δήμος Ζαγορίου θέτει το ζήτημα της προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και εκφράζει τις ανησυχίες του.