ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η… μομφή των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Η… μομφή των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2022, 17:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δική τους παραπλήσια… πρόταση μομφής έζησαν, στο δημοτικό συμβούλιο, τα Ιωάννινα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, με κοινή απόφαση, απείχε από τη συνεδρίαση, με προφανή σκοπό να πιέσει πολιτικά τη δημοτική αρχή, αφενός γιατί καθυστέρησε να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό (όπως είχε κάνει και πέρυσι), αφετέρου γιατί συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές «τομές Θεοδωρικάκου» προκειμένου να καλύψει τα κενά που άφησε ο χωλαίνων εκλογικός νόμος Σκουρλέτη.

Η αντιπολίτευση με επιστολή της στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την επομένη της πρόσκλησης του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε να δοθεί περιθώριο για μελέτη του προϋπολογισμού με μετάθεση συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Η «μομφή» της αντιπολίτευσης, ειδικά σε αυτή τη μορφή της, από όλες τις παρατάξεις δηλαδή, ενόχλησε ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή. Αυτό φάνηκε από τον τρόπο που αντέδρασε, με εκτενείς δηλώσεις στην… αναβληθείσα συνεδρίαση. Αυτές, ήταν από θεσμικού τύπου και σε προσωπικό επίπεδο, όπως του προέδρου του σώματος Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος αρνήθηκε ότι λειτουργεί εξωθεσμικά, παραθέτοντας τα προβλεπόμενα, μέχρι εμπρηστικές και επιθετικές.

Το θέμα είναι ότι ο φετινός προϋπολογισμός κατατίθεται έτσι και αλλιώς καθυστερημένα –ευθύνη που ανέλαβε η δημοτική αρχή, χωρίς περιστροφές- και έχει αρκετά σημεία που μοιάζουν κάπως μετέωρα και «ευάλωτα» στις εξωτερικές οικονομικές συνθήκες, αλλά και σε επικείμενες διοικητικές κρίσεις…

Η δημοτική αρχή θα μπορούσε απλά να υποστεί την παροδική πίεση και να την ανασχέσει, μιας και αυτή έχει την εξουσία. Ο προϋπολογισμός δεν γίνεται να μην ψηφιστεί και όσο και να υποβαθμίζει τη συζήτηση και την αντιπαράθεση η τηλεδιάσκεψη, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.

Αντ’ αυτού όμως τα κορυφαία στελέχη της αποφάσισαν να… εκνευριστούν και να χρησιμοποιήσουν το έστω πρόσκαιρο βήμα μιας αναβληθείσας συνεδρίασης, για να κηρύξουν μεταξύ άλλων την έναρξη προεκλογικής περιόδου. Ο δήμαρχος κατέφυγε και πάλι στα περί «ανίερης συμμαχίας», εκτός αν είναι δεδομένο ότι η σύμπραξη ετερόκλητων πολιτικά παρατάξεων της δημοτικής αρχής θα κατέβει σε ένα ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. Στην ίδια πρόταση είπε ότι «οι εκλογές αργούν για να δημιουργήσουν σκηνικό πόλωσης» και ότι οι της αντιπολίτευσης «όμως ματαιοπονούν καθώς κι αυτή την φορά οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση». Στο ίδιο κλίμα, ο «βιαστικός» Γιάννης Αϊβατίδης, αλλά και ο εμπρηστικός Νίκος Γκόντας. Πιο ψύχραιμος και πολιτικός όλων, ήταν ο Άρης Μπαρτζώκας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε… πρωτόγνωρα αντανακλαστικά και απάντησε άμεσα στην «συνεδρίαση των 25 λεπτών», κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι ενώ θα μπορούσε απλά να απαντήσει δημόσια και όχι να εκμεταλλευτεί το «νεκρό χρόνο» της συνεδρίασης για δηλώσεις. Ενδιαφέρον έχει ότι οι δύο παρατάξεις, του νυν και πρώην δημάρχου, διασταύρωσαν εμμέσως ξίφη για «φίλια ΜΜΕ». Η καθεμιά, για της άλλης, βέβαια.

Λίγη ώρα αργότερα, η δημοτική αρχή απάντησε και… γραπτά, με ανακοίνωσή της για τη συνεδρίαση, όπου παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις των στελεχών της δημοτικής αρχής (εκτός του κ. Αϊβατίδη που δεν συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση). Στα ουσιώδη, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 18 Ιανουαρίου. Τα στοιχεία ήταν από τότε στην διάθεση όλων των παρατάξεων. Η ημερήσια διάταξη για την σύγκληση της συνεδρίασης στάλθηκε την περασμένη Δευτέρα ώστε μέχρι και σήμερα Παρασκευή (3 πλήρεις ημέρες από την πρόσκληση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία) να υπάρχει ο χρόνος  μελέτης των στοιχείων και της ενημέρωσης από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Η έλλειψη χρόνου λοιπόν αποτελεί το πρόσχημα».

Κάπως έτσι εκτυλίχθηκε η «μομφή των Ιωαννίνων» που επαναφέρει την κατάσταση στην εξαιρετικά πολεμική και τοξική πολιτικά, που είχε καταλαγιάσει κάπως κατά την πανδημία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back