Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μέρα που χάθηκε ο Τυραννόσαυρος Ρεξ

Εικόνα του άρθρου Η μέρα που χάθηκε ο Τυραννόσαυρος Ρεξ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2017, 11:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 40 ακριβώς χρόνια, ο Μαρκ Μπόλαν, ένας χαρισματικός και συνάμα, παράξενος τύπος, άφηνε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Ο Μπόλαν ήταν φτιαγμένος από το υλικό των ειδώλων: όμορφος, πολυπολιτισμικής καταγωγής, guitar hero και πρίγκιπας του glam rock, εκεί που βασίλευε ο Μπόουι. Ο Μπόλαν όμως ήταν η ενσάρκωση του διονυσιακού ροκ, ειδικά στη φάση που πέρασε με τους T-Rex, μια μπάντα αγνώστων που μεταξύ τους έπαιζε ένας τύπος με το όνομα «Πέρεγκριν Τουκ».

Η μπάντα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα μέτριας επιτυχίας συγκρότημα για αρκετό καιρό, με κάποια περάσματα στο ραδιόφωνο και πολύ λίγα δείγματα του ταλέντου του Μπόλαν.

Μέχρι που το 1970, κυκλοφόρησαν το Electric Warrior. Εκεί, ένα τραγούδι, το Get it on έμελλε να ρίξει τα τείχη της εμπορικής επιτυχίας, μαζί με το Jeepster και κάποια ακόμα. Η μπάντα ξεπατίκωνε όλη τη γκλαμ μούρλια της εποχής, συμψηφίζοντάς τη με ένα γενικώς χίπικο attitude, συν μπόλικη ναρκοπεριπέτεια. Μέλη έμπαιναν και έβγαιναν και όλο και περισσότερο φαινόταν ότι ο πόλος, ήταν ο Μπόλαν.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1972, τα πράγματα πήραν ανεπίστρεπτη πορεία. Υπό την καθοδήγηση του παραγωγού Τόνι Βισκόντι, ο Μπόλαν ηχογραφεί ένα τραγούδι-παραγγελιά για την ταινία «Born to boogie», που ήταν στην ουσία ένα φιλμάκι για μια εμφάνιση των T-Rex μαζί με τον Έλτον Τζον και τον Ρίνγκο Σταρ, στο Γουέμπλεϊ. Το τραγούδι, στο οποίο έπαιζαν και ο Έλτον Τζον και ο πρώην Μπιτλ, ήταν το Children of the revolution, βασισμένο σε μια πολύ απλή εναλλαγή ακόρντων και βασικά, στον ίδιο τον Μπόλαν. Οδηγούσε Ρολς Ρόις γιατί «έκανε καλό στη φωνή» του, μην ξεχνάμε.

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια ο Μπόλαν ήταν μόλις 30 χρονών, λίγες ώρες πριν τα κλείσει, για την ακρίβεια. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η φίλη του Γκλόρια Τζόουνς, έφυγε από το δρόμο στο Μπαρνς του Λονδίνου, χτύπησε σε ένα δέντρο και ο Μπόλαν, γεννημένος στο Λονδίνο Μαρκ Φελντ, παιδί ασκεναζιτών εβραίων, πέρασε στην αιωνιότητα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back