Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μέρα που μάθαμε να μετράμε

Εικόνα του άρθρου Η μέρα που μάθαμε να μετράμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2018, 12:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 35 ακριβώς χρόνια, 13 Απριλίου του ’83 δηλαδή, οι Violent Femmes κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Αν δεν ξέρετε ποιοι είναι οι Violent Femmes, να βοηθήσουμε: ό,τι περίπου έγιναν οι Madrugada για το ελληνικό κοινό στα ‘00s και οι Scorpions διαχρονικά, δηλαδή μια μπάντα που οι έλληνες θεατές-ακροατές τίμησαν και αγάπησαν ιδιαίτερα.

Οι VF όμως είχαν και μερικά πρόσθετα χαρακτηριστικά. Ότι για παράδειγμα το ομώνυμο, πρώτο άλμπουμ τους, είχε τουλάχιστον πέντε (από τα δέκα συνολικά) καταπληκτικά κομμάτια και ότι έδωσαν νέα ώθηση στο ροκ εν ρολ με ένα άλμπουμ αναφοράς για τη συνολική του ιστορία. Κάτι δηλαδή που οι Madrugada δεν έμαθαν ποτέ πώς είναι και οι Scoprions έχουν ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια…

Το σωτήριο έτος 1983 λοιπόν, στην Ελλάδα είχαμε ΠΑΣΟΚ (το παλιό όμως, το ορθόδοξο) και ο Γκόρντον Γκάνο ήταν μόλις 18 χρονών, στο Μιλγουόκι. Η ιδέα, ήταν σε γενικές γραμμές μια πιο πανκ εκδοχή του Τζόναθαν Ρίτσμαν και των Modern Lovers, αλλά το αποτέλεσμα πήγε πιο μακριά. Οι συνθέσεις του Γκάνο ήταν πολύ καλές αφενός και αφετέρου, ο Μπράιαν Ρίτσι ήταν μια μικρή μουσική ιδιοφυία, κάτι που είναι καλό να έχεις στο συγκρότημά σου. 

Το άλμπουμ περιείχε μεταξύ άλλων το Blister in the sun, το πιο εξεγερτικό χαρούμενο τραγουδάκι που έχετε ακούσει ποτέ, το Gone Daddy Gone και το Prove my love, το πάνκικο Add it up και μια από τις καλύτερες συνθέσεις των ‘80s: Το Kiss off, που εκτός από όλα τα άλλα, μάθαινε τον ακροατή και αριθμητική στα αγγλικά...

Οι Violent Femmes συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα, με τους Γκάνο-Ρίτσι στη σύνθεσή τους (δική τους είναι έτσι και αλλιώς η μπάντα). Αυτό όμως που κατέλειπαν στη μουσική κληρονομιά, κατά βάση, είναι το πρώτο τους άλμπουμ και εκείνες οι τρομερές συναυλίες στην Ελλάδα, με τον Ρίτσι να παίζει (και) μπουζούκι.

Σήμερα, η Μπίλι Τζο Κάμπελ που είναι το κοριτσάκι του εξωφύλλου, είναι 38 χρονών και το άλμπουμ 35...


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back