Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μέρα που η υπουργός έχασε οριστικά τους εκπαιδευτικούς

Εικόνα του άρθρου Η μέρα που η υπουργός έχασε οριστικά τους εκπαιδευτικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2021, 12:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Νίκη Κεραμέως έχει ήδη μια από τις συζητήσιμες θητείες υπουργών της τρέχουσας κυβέρνησης, δεν έχει «πληρώσει» όμως λάθη και ανακολουθίες, όπως πχ οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Κικίλιας, Θεοχάρης.

Παρότι πέρυσι το υπουργείο δεν πέτυχε να διοργανώσει μια κατά το δυνατόν ομαλή χρονιά και του χρεώνονται αποσπασματικές, έως και… τραγελαφικές στιγμές, από τα θερμός ατομικής χρήσης μέχρι τις υπερμεγεθείς μάσκες, αλλά και πιο σοβαρά ζητήματα όπως η αδυναμία εξασφάλισης συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας για τα σχολεία, συσσωρεύτηκαν.

Τώρα, η κα Κεραμέως καταφέρνει κάτι που έμοιαζε… απίθανο τα τελευταία χρόνια: να συσπειρώσει απεργιακά τους εκπαιδευτικούς απέναντί της, κυρίως με τη στάση που κρατάει απέναντί τους και όχι απλά με τη συσπείρωση στο αίτημα που θέτουν.

Ενώ λοιπόν ο υπουργός «παντός πεδίου» Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να πείσει ότι ο νόμος που ψήφισε δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία, η Νίκη Κεραμέως το κάνει έμπρακτα, «εκτοξεύοντας» μηνύσεις και αγωγές, ακόμα και εκβιασμούς για όσους-ες συμμετέχουν στην απεργία και στρέφοντας εναντίον της, ακόμα και συνδικαλιστές της ΝΔ.

Σήμερα, η απεργία γίνεται με αιτήματα την κατάργηση του πλαισίου για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, με την ΟΛΜΕ να τονίζει ότι επί της ουσίας, δεν πρόκειται για αξιολόγηση, αλλά για ρύθμιση που «θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση».

Στο μεταξύ το υπουργείο, στον… ελεύθερο χρόνο μεταξύ αγωγών, συγχωνεύει τμήματα και αυξάνει στην πράξη τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα, παρά (και) τις πανδημικές συνθήκες. Ο τρόπος με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία έχει ήδη κατηγορηθεί ως ένα ακόμα στατιστικό τρικ, ώστε να μην κλείνουν εύκολα τμήματα λόγω κρουσμάτων.

Συγχωνεύσεις τμημάτων ανακοινώθηκαν και στα Γιάννενα, την περασμένη Παρασκευή.

Σήμερα, το ραντεβού στα Γιάννενα είναι στις 11 το πρωί, στην Ακαδημία. «Καλούμε όλα τα σωματεία του και όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών. Στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας θα κριθεί το δίκιο τους, θα δυναμώσει ο αγώνας για την ολόπλευρη μόρφωση μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στα Γιάννενα.

Ο δε σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων παραθέτει την επιστολή της ΔΟΕ προς τους γονείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, χιλιάδες παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες βρίσκονται αστήριχτα από ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη και καλείστε πάλι εσείς οι γονείς, αν και όσοι μπορείτε, να βάλετε το χέρι στην τσέπη». Προσθέτει ακόμα ότι «τα παιδιά μας στοιβάζονται ανά 25 σε κοντέινερς ή σε κτίρια δεκαετιών, έρμαια στη φθορά του χρόνου, αντί για το ρεαλιστικό και παιδαγωγικά αναγκαίο αίτημα για 15 μαθητές/τριες ανά τάξη».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «τελικά η αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών έχει ως αποκλειστικό στόχο να μεταφερθούν οι ευθύνες του κράτους στους εκπαιδευτικούς, να στοχοποιηθούν τα δημόσια σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back