ΕΛΛΑΔΑ

Η μελέτη λέει ότι χρειάζονται ΜΕΘ…

Εικόνα του άρθρου Η μελέτη λέει ότι χρειάζονται ΜΕΘ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2021, 11:41
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ η κυβέρνηση συντηρεί μια παραφιλολογία γύρω από το «τι είναι ΜΕΘ» και συνεχίζει να μην παραθέτει επαρκή και ακριβή δημόσια στοιχεία για τη δυναμικότητα του ΕΣΥ, αλλά και για το αν τελικά, από τις καθημερινές απώλειες, κάποιες από αυτές σημειώνονται εκτός ΜΕΘ, μια επιστημονική δημοσίευση δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την».

Τη… φέρνουν οι γιατροί Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς και σε διοικητικό επίπεδο ακόμα, με τη διαχείριση της πανδημίας, σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε, αποτυπώνουν μια σειρά δεδομένα.

Η έρευνα εκτείνεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Στα αποτελέσματα αναφέρουν ότι η θνησιμότητα αυξήθηκε σημαντικά κατά το διάστημα της έρευνας και ότι «νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ή μακριά από την Αττική, ήταν επίσης, ανεξάρτητα συνδεδεμένες με σημαντικά αυξημένη θνησιμότητα».

Στα συμπεράσματά τους, οι δύο επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας για τη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα βαριά πασχόντων από covid, αναφέρουν ότι «επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση χωρητικότητας, καθώς και από τις περιφερειακές ανισότητες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με επίκεντρο την ισότητα και την ποιότητα της περίθαλψης εκτός από απλώς την επέκταση της ικανότητας».

Το ερώτημα φυσικά είναι αν υπάρχει «ουσιαστική ενίσχυση». Οι υγειονομικοί το αμφισβητούν γενικά, η κυβέρνηση αντιτείνει αριθμούς που διαφέρουν μεταξύ τους και δεν επιβεβαιώνονται, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην ίδια αντιεπιστημονική τοποθέτησή του στη Βουλή, είπε ότι «δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ», συνεχίζοντας την κυβερνητική ανακολουθία των αριθμών….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back