Η τρίωρη «μάχη» των σχολικών καθαριστριών στη σημερινή, διά ζώσης, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έληξε με την εξής δέσμευση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ: Με την οριστικοποίηση από το υπουργείο Παιδείας των σχολείων που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και με την αναμενόμενη επιπρόσθετη χρηματοδότηση που θα υπάρξει, θα γίνουν και νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών από τη λίστα των επιλαχουσών.
Μάλιστα, ο δήμαρχος, αφού ενημερώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι συμφωνήθηκε με τα υπουργεία επιπλέον χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων, είπε συγκεκριμένα: «Ό,τι δοθεί, θα πάει προς την κατεύθυνση πρόσληψης καθαριστριών», χωρίς να υπάρξει αναφορά σε αριθμό. Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι κάνει μια μικρή υποχώρηση υπό την πίεση των συνθηκών.
Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους φορέων, και δη το σωματείο σχολικών καθαριστριών, που παραβρίσκονταν στην αίθουσα και οι οποίοι ζητούσαν να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των υπόλοιπων 40. Από τις 166 σχολικές καθαρίστριες που προσλήφθηκαν πέρσι, φέτος προσλαμβάνονται 126.
Η δέσμευση του κ. Ελισάφ πήρε τη μορφή απόφασης με τη συναίνεση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη. Η «ενημέρωση» έγινε «απόφαση» μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος επί τρεις ώρες ανταπαντούσε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ως «ενημέρωση και όχι για λήψη απόφασης».
Η ερμηνεία του καταστατικού και της όλης κατάστασης εκ μέρους του κ. Παπαγεωργίου (συν μια αρχική παρέμβαση του δημάρχου να συζητηθούν τα προ ημερησίας διάταξης θέματα στο τέλος της συνεδρίασης) οδήγησε σε δύο αποχωρήσεις παρατάξεων: Της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα στην αρχή της έναρξης της συνεδρίασης και της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση μετά τη συζήτηση για το θέμα των σχολικών καθαριστριών.
Το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών πιέζει τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων εδώ και έναν μήνα περίπου, όταν αιφνιδιαστικά η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει πόρους για την πρόσληψη 126 καθαριστριών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (101 πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής απασχόλησης), 40 λιγότερες από την περσινή σχολική χρονιά.
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής ήταν ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών δεν επιτρέπει την πρόσληψη περισσότερων, ότι οι 126 προσλήψεις είναι περισσότερες από αυτές που όριζε το υπουργείο (βάσει των εργατοωρών), με τον Δήμο Ιωαννιτών να διαθέτει συν 300.000 ευρώ από ιδίους πόρους, ότι ο αριθμός των προσληφθέντων ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σχολείων όπως αυτές καταγράφηκαν από τις σχολικές επιτροπές. Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, και μετά την κριτική που είχε δεχτεί από διάφορους φορείς για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα, ο κ. Ελισάφ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών για αύξηση των κονδυλίων.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Ελισάφ επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα όσα του καταλογίζονται για σύμπλευση με την κυβέρνηση: «Δυστυχώς οι κεντρικές κυβερνήσεις φέρονται στην αυτοδιοίκηση ως τον φτωχό συγγενή. Οι ανάγκες που δημιουργούνται και από το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιες. Όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτεία. Δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε. Διεκδικούμε χωρίς να κραυγάζουμε καθημερινά. Και ασκούμε τη μέγιστη πίεση».
Τόσο ο κ. Ελισάφ όσο και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης χρησιμοποίησαν συχνά το επιχείρημα ότι επί της θητείας της νυν δημοτικής αρχής έγιναν περισσότερες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών. «Μέχρι το 2019, δεν υπερέβαιναν τις 100 και με ελάχιστες ώρες» είπε ο κ. Ελισάφ, ενώ ο κ. Αϊβατίδης είπε ότι «εμείς πήραμε περισσότερες».
Οι τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους αρκετών φορέων. Η Δήμητρα Ηλία, μέλος του σωματείου καθαριστριών, μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και για τη διαχρονική εργασιακή αβεβαιότητα και ζήτησε να εργαστούν και οι 166 γυναίκες που εργάστηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ Τίνα Ζέκα παρέπεμψε στα χρήματα που υπάρχουν για άλλες υπηρεσίες και συμβούλους και χαρακτήρισε τα περί οικονομικής στενότητας «θεωρίες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς ανέφερε ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά υπήρξε μια καλή κατάσταση στην καθαριότητα στα σχολεία. «Με τη λειτουργία νέων σχολικών μονάδων και το διευρυμένο ωράριο σε κάποια σχολεία, θα περιμέναμε περισσότερες προσλήψεις από τις περσινές».
Ο Τάσος Τόκας, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, υπογράμμισε πολλές φορές ότι «η υγιεινή είναι αδιαπραγμάτευτη» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να «μην κάνει πειράματα με τα παιδιά μας». Την πρόσληψη και των υπόλοιπων 40 καθαριστριών ζήτησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Εξάρχου.
Τοποθέτηση έγινε και από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστο Γρίβα ο οποίος επεσήμανε στον δήμαρχο ότι αντιφάσκει όταν από τη μια υποστηρίζει ότι ο αριθμός των προσληφθέντων καθαριστριών ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σχολείων και από την άλλη στέλνει επιστολή στον υπουργό. «Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μπείτε μπροστά. Σας καλούμε να υπηρετήσετε μια άλλη αντίληψη και να διεκδικήσετε πράγματα απέναντι στην κυβέρνηση» είπε.
Η αντιπολίτευση
Ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη ήταν αυτός που τοποθετήθηκε πρώτος, εκτιμώντας ότι ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη και των υπόλοιπων 40 καθαριστριών με την προσδοκία ότι θα αποτελέσει αυτή η κίνηση και ένα μέσο πίεσης προς την πολιτεία για την αύξηση των κονδυλίων.
Την ίδια άποψη είχε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης. Ο κ. Νάτσης ανέφερε ότι το ιδανικό θα ήταν το κάθε σχολείο να έχει μια καθαρίστρια. Εκτίμησε ότι δεν αρκεί η επιστολή του δημάρχου προς τον υπουργό και ότι πρέπει να λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο πολιτικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση πόρων βάσει των αρμοδιοτήτων που περνάνε στους Δήμους.
Ο Νίκος Γκόντας της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» διαφοροποιήθηκε από την υπόλοιπη δημοτική αρχή ζητώντας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο μέσω των ανταποδοτικών για την επίλυση του ζητήματος. Συμφώνησε επίσης με τη διεκδίκηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την πολιτεία.
Ο Άρης Μπαρτζώκας από τα «Γιάννενα Τώρα»… αμφιταλαντεύτηκε αρκετά με τον ιδανικό αριθμό των σχολικών καθαριστριών, χαρακτήρισε το ποσό των 600.000 ευρώ «μεγάλο» (σ.σ. το ποσό που απαιτείται για τις 40 σχολικές καθαρίστριες) για να διατεθεί από τον Δήμο και απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς κομματικές σκοπιμότητες σε όσους τοποθετήθηκαν πριν από αυτόν: «Μου έλειψε το ‘ζήτω το τάδε κόμμα’ στο τέλος της κάθε ομιλίας». Εκτίμησε κι αυτός, τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση πόρων από τα υπουργεία.
Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις των υπόλοιπων 40 καθαριστριών.
Από τους βασικούς πρωταγωνιστές πάντως της συνεδρίασης ήταν ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επιχείρησε προς το τέλος να δυναμιτίσει την κατάσταση και να «πείσει» εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων ότι «άλλοι (σ.σ. παρατάξεις της αντιπολίτευσης) δεν κόπτονται για τα συμφέροντά σας». Το σκεπτικό του βασίστηκε στο ότι η αντιπολίτευση δεν έφερε πρόταση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται η πίστωση για την πρόσληψη των 126 σχολικών καθαριστριών.
Και μια τελευταία (μεγάλη) σημείωση: Πέραν των 126 σχολικών καθαριστριών με σύμβαση έργου που προσλαμβάνονται αυτές τις ημέρες, εργάζονται και 17 μόνιμες. Επιπλέον, όπως έχει πει ο δήμαρχος, θα απασχοληθεί στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία και προσωπικό από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Πέρσι, οι σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση έργου ήταν 166, για την κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους απαιτήθηκαν 2 εκατ. ευρώ. Τα 930.000 ευρώ καλύφθηκαν από ιδίους πόρους από τον Δήμο Ιωαννιτών και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Εσωτερικών. Φέτος, ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει 300.000 ευρώ από ιδίους πόρους.
Οι σχολικές μονάδες στον Δήμο Ιωαννιτών είναι συνολικά 141 - 47 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 94 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.