Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Είναι πνευματικό μας πόνημα»…

Εικόνα του άρθρου «Είναι πνευματικό μας πόνημα»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2020, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η όλη υπόθεση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννίνων προκαλεί εύλογα ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις.

Στον πυρήνα της υπόθεσης αυτής βρίσκεται μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ιωαννιτών, η οποία αφορά την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου μέσω του προγράμματος ELENA. Η οικονομική επιτροπή που ήταν να εγκρίνει χτες τη σύμβαση αυτή, διέκοψε τη συνεδρίασή της. Η δημοτική αρχή προσκόμισε στις παρατάξεις κάποια επιπρόσθετα στοιχεία, αλλά όχι επαρκή.

Προσκόμισε όμως… και μια επιστολή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, η οποία δεν θα μπορούσε να λέει με πιο απλό τρόπο αυτό που επιχειρείται να γίνει: «Τα πλήρη στοιχεία της ανωτέρω ωρίμανσης θα είναι διαθέσιμα σε εσάς μετά την μεταξύ ημών υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης για το έργο» (διαβάστε όλη την επιστολή του κ. Καχριμάνη εδώ). Δηλαδή, ο Δήμος Ιωαννιτών καλείται να υπογράψει μια σύμβαση χωρίς να έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες μελέτες.

Ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, δίνοντας μια εξήγηση που στηρίζεται σε «αρχές και κανόνες» όπως είπε ο ίδιος. «Αρχές και κανόνες» όμως που δεν βγάζουν κανένα νόημα. Ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι τα μελετητικά στοιχεία αποτελούν «πνευματική ιδιοκτησία της Περιφέρειας Ηπείρου».

«Κάποια στοιχεία που ζητήθηκαν, τα δώσαμε στο Δήμο Ιωαννιτών. Τα πάντα θα δοθούν όταν υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης (σ.σ. πενταμελής επιτροπή στα οποία τα μέλη εκ μέρους του Δήμου θα είναι 2). Τότε το δικό μας πνευματικό πόνημα θα ανήκει και στον Δήμο. Η προγραμματική θα λύσει το όποιο  πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα έχουν και αρχή και κανόνες» είπε. Η… επίκληση της «πνευματικής ιδιοκτησίας» δημιουργεί ακόμα περισσότερους προβληματισμούς για ποιο λόγο δεν προηγείται μια προγραμματική σύμβαση μόνο για τη μελέτη. Σημειωτέον ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από την πλευρά της δήλωσε ότι «η εποχή των ‘λευκών επιταγών’ έχει παρέλθει», απαντώντας στην κριτική...

Η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη έκλεισε με αναφορά (η οποία έχει την πολιτική της σημασία) στην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη και πρώην αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων. Όπως είπε, «άλλωστε η κ. Καλογιάννη έχει προωθήσει το πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει οι ενέργειες».

Οι τρεις άλλοι μεγάλοι Δήμοι της Ηπείρου είχαν όμως την ευκαιρία να δουν και να εξετάσουν όλη τη μελέτη, πριν πάρουν την απόφασή τους για συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Από τους τρεις αυτούς Δήμους, μόνο ο Δήμος Πρέβεζας συνεχίζει.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back