Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βιαστικά και… διά περιφοράς

Εικόνα του άρθρου Βιαστικά και… διά περιφοράς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2020, 02:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τάχιστες διαδικασίες επιχειρεί να κλείσει η δημοτική αρχή την υπόθεση του ενεργειακού οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, ενός έργου που σχεδιάζεται να γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ (με τα 8,6 εκατ. ευρώ να είναι το κατασκευαστικό κόστος).

Η δημοτική αρχή άνοιξε εκ νέου, αν και με αρκετή καθυστέρηση, το κεφάλαιο της αντικατάστασης των λαμπτήρων με LED την περασμένη Τρίτη, όταν έφερε προς συζήτηση το θέμα της υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω απουσίας στοιχείων στον φάκελο του έργου. Κάποια στοιχεία δόθηκαν βέβαια στις παρατάξεις, αλλά όχι όλα, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να κάνει, την επόμενη μέρα, δήλωση περί «πνευματικής ιδιοκτησίας» για τη μη παροχή όλων των μελετητικών στοιχείων.

Μία εβδομάδα μετά, λοιπόν, η οικονομική επιτροπή επανέρχεται. Αύριο 12 Μαΐου, συνεδριάζει για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση. Κάτι που αναμένεται να γίνει καθώς η δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή. Όχι όμως στο δημοτικό συμβούλιο… το οποίο σπεύδει να συνεδριάσει άμεσα, πολύ άμεσα: τρεις μέρες μετά, την Παρασκευή 15 Μαΐου, στις 10 το πρωί.

Μάλιστα η συνεδρίαση αυτή θα γίνει διά περιφοράς. Οι παρατάξεις δηλαδή θα στείλουν με email στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τις απόψεις τους και την ψήφο τους. Η συνεδρίαση  διά περιφοράς γίνεται συνήθως για κάτι επείγον (π..χ. λόγω λήξης προθεσμιών) και τυπικό. Ο ενεργειακός οδοφωτισμός της πόλης και δη με μια προγραμματική σύμβαση που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις ήδη, και με έναν  υψηλό προϋπολογισμό, δεν είναι ούτε τυπικό ούτε επείγον ζήτημα.

Επίσημα, η δημοτική αρχή για τη συνεδρίαση διά περιφοράς του δημοτικού συμβουλίου επικαλείται τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού. O Δήμος Ιωαννιτών, όλο αυτόν τον καιρό, δεν κάνει (ή δεν καταφέρνει να κάνει) δημοτικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Τηλεδιάσκεψη κατάφερε να κάνει μόνο για τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής, από τις οποίες μόλις μία μεταδόθηκε δημόσια, μέσω του καναλιού του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube.

Χωρίς απόφαση, πάντως, δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση (είναι υποχρεωτική η σχετική απόφαση κατά τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο). Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να γίνει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου να παρουσιάσει όλα τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία του προτεινόμενου έργου. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα γίνει…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back