Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μάχη των Φαρσάλων» επιστρέφει μαζί με μία έκθεση

Εικόνα του άρθρου Η  «Μάχη των Φαρσάλων» επιστρέφει μαζί με μία έκθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2016, 14:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, η έκθεση «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία».

Η έκθεση παρουσιάζει μια μικρή ενότητα 12 έργων του Ροϊλού με ιστορικό περιεχόμενο, που προέρχονται από διάφορα μουσεία της χώρας, καθώς και πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες που θα εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες: α) Ο ζωγράφος και η εποχή του, β) Τα ιστορικά γεγονότα που αποθανάτισε με την τέχνη του, και γ) Η τέχνη της Συντήρησης: τα μυστικά της και η σημασία της στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός τέχνης δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, επίτιμη διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Όπως αναφέρει η ίδια σε εισαγωγικό σημείωμά της: «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός (1867-1928), ανήσυχη προσωπικότητα και με έντονη συμμετοχή στους προβληματισμούς της εποχής του, με την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 επιστρατεύθηκε και ακολούθησε τον ελληνικό στρατό στα πεδία της μάχης της Θεσσαλίας. Η συμμετοχή του στον πόλεμο έστρεψε το ενδιαφέρον του στην απεικόνιση πολεμικών σκηνών, σύμφωνα με το πνεύμα των νέων αντιλήψεων που είχαν επικρατήσει ήδη κατά από το 19ο αιώνα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής ειδησεογραφίας που απέβλεπε στη ρεαλιστική καταγραφή των γεγονότων...».

Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η επιστροφή στο Μέτσοβο του μνημειώδους έργου του Ροϊλού «Η μάχη των Φαρσάλων» (ελαιογραφία σε μεγάλες διαστάσεις) ύστερα από τη δεκάμηνη απουσία του για συντήρηση στα Εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Την περιπέτεια της αποκατάστασης και συντήρησης του έργου θα αναπτύξει με ομιλία του ο διευθυντής του Τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης Μιχάλης Δουλγερίδης.

Η έκθεση που θα έχει εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα, θα πλαισιωθεί με ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και την έκδοση ενός εκπαιδευτικού οδηγού για νέους της συγγραφέα και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο. Η παρουσίαση του οδηγού θα γίνει στις 11:30. Η συγγραφέας επέλεξε 21 πίνακες παλαιότερων και σύγχρονων ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ, που αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις, τα κινήματα και τις τεχνοτροπίες δύο καλλιτεχνικά γόνιμων αιώνων, του 19ου και του 20ου, καθώς και τις ιδέες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ζωγραφικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Ώρες λειτουργίας: 10.00-16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back