Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λίμνη και τα σκουπίδιά της

Εικόνα του άρθρου Η λίμνη και τα σκουπίδιά της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2017, 21:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ανομβρία μηνών έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο στο υδάτινο δυναμικό και της περιοχής. Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει χάσει πολύ από το νερό της, με «κομμάτια» της να αποκαλύπτονται σε κοινή θέα. Μια εικόνα που οι Γιαννιώτες την είχαν ξαναδεί πριν από 27 χρόνια, όταν η πόλη ήταν μικρότερη και οι συνθήκες άλλες.

Τον τελευταίο καιρό, η λίμνη «μαρτυρά» κάποια από τα καλά κρυμμένα στα νερά της μυστικά και έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα λύματα δεν καταλήγουν σε αυτήν μόνα τους, ότι τα λάστιχα αυτοκινήτου, τα μπουκαλάκια νερού, τα περιτυλίγματα σοκοφρέτας, ακόμα και τα κρεβάτια, δεν «ξεφύτρωσαν» μόνα τους, αλλά κάποιοι τα πέταξαν.

Η ανομβρία αυτή αποτελεί πάντως μια καλή ευκαιρία περισυλλογής των σκουπιδιών. Η επιχείρηση βέβαια δεν είναι εύκολη. Και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, δεδομένης της περιμέτρου της λίμνης.

Αν και με αρκετή καθυστέρηση, ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε αυτές τις ημέρες να μαζεύει τα σκουπίδια που εντοπίζει στα βράχια ή στις «όχθες» που προέκυψαν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Κατηρτσίδη, απασχολούνται καθημερινά κάποια άτομα στον καθαρισμό της λίμνης. Τα άτομα αυτά δεν είναι πολλά –μόλις τέσσερα. Μια πραγματικότητα είναι ότι οι ανάγκες για καθαριότητα στην πόλη «τρέχουν», όπως και ότι διάφορα γεγονότα απαιτούν καθάρισμα του… σαλονιού μας –όπως το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στις 23 και 24 Οκτωβρίου και η ολυμπιακή λαμπηδοδρομία στις 25 Οκτωβρίου.

Μια άλλη πραγματικότητα , ανεξαρτήτως των επίσημων εκδηλώσεων, είναι ότι για τον καθαρισμό της λίμνης από διάφορα σκουπίδια δεν αρκούν μόνο οι υπηρεσίες του Δήμου. Είτε για πρακτικούς είτε για συμβολικούς λόγους, στην όλη επιχείρηση θα έπρεπε να συμμετάσχουν κι άλλοι φορείς, με ένα κοινό πλάνο και σαφώς ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Για να μη μείνει η δουλειά στη μέση…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3