Oikonomou pisoi

Η κυβέρνηση περνάει την «κρίση της μελέτης»

Εικόνα του άρθρου Η κυβέρνηση περνάει την «κρίση της μελέτης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2021, 16:04


Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ, την αναγκαιότητα των μονάδων, ακόμα και τη γεωγραφική χωροθέτηση της νοσηλείας, έχει πλήξει σοβαρά το αφήγημα της «επιτυχούς διαχείρισης» της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Επίσης, έχει πλήξει απευθείας το κύρος του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδιάμεσα και ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι είχαν θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης τα αποτελέσματα της έρευνας, έλεγε ότι «δεν υπάρχουν μελέτες» σχετικά με το κατά πόσο κινδυνεύουν ή όχι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και αν τελικά επαρκούν οι ΜΕΘ, εν καιρώ πανδημίας.

Σε μια πρώτη αντίδρασή της η κυβέρνηση χτες απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να πάρει θέση για τη μελέτη. Επέλεξε μάλιστα ένα χωρίο της έρευνας, με τρόπο που δεν στέκει από άποψης επιστημονικής κριτικής.

Ενώ λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η κυβέρνηση αποτυγχάνει να το καλύψει με τον προσφιλή της τρόπο, τον επικοινωνιακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όταν δημοσιοποιήθηκε.

O εις εκ των συγγραφέων της μελέτης, Θεόδωρος Λύτρας, ανέφερε ωστόσο ότι η μελέτη έγινε γνωστή σε «όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».


 


Ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να κάνει «έλεγχο ζημιών» στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες έχει γίνει μία συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ με υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη μέχρι να καταστεί εφικτή η μεταφορά τους σε ΜΕΘ».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έλεγε ακριβώς αυτά την 1η Δεκεμβρίου, στη Βουλή:


Ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, προσπάθησε να «μαζέψει» τα πράγματα. Είπε δηλαδή ότι «προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης», αφενός.

Αφετέρου, ο κ. Τσιόδρας επέμεινε στα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία εκθέτουν την κυβέρνηση (και) για αντιεπιστημονικές θέσεις και τόνισε ότι η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Υγείας (και γιατρός) Μίνα Γκάγκα, αμφισβητεί εν μέρει αποτελέσματα της μελέτης, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδας είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μπουν σε ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back