ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικόνα του άρθρου «Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2018, 18:49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την περιοδική έκθεση «Βουκόλοι, μάγειροι, ποιμένες. Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο» εγκαινιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Ήπειρος, με τα παράλια και την ορεινή ενδοχώρα προσφέρει όψεις των οικονομικών φαινομένων, σχετικά με τις ανάγκες και τις μορφές που αυτές καλύπτονταν με την αξιοποίηση εξημερωμένων ζώων. Βέβαια, οι τρόποι της αρχαίας κτηνοτροφίας, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, από την εκτροφή μικρών και μεγάλων ζώων έως τη δευτερογενή παραγωγή γαλακτοκομικών, δερμάτων, μαλλιού και κρέατος, συνδέονταν τόσο με σταθερά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, ιδεολογικά δεδομένα που επικρατούσαν σε διάφορες στιγμές, είτε στις πρώιμες κοινωνικές δομές, είτε στους αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς μετασχηματισμούς, που συνδυάζονται με ανακατατάξεις στην οικονομία, στις δοξασίες, στα ήθη και τα έθιμα. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αρχαιολογική τεκμηρίωση ως προς την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, συγκεκριμενοποιεί πραγματικότητες και εμπειρίες αιώνων, που βιώθηκαν από τα χρόνια των διάσπαρτων φύλων και συχνά απομονωμένων μικρών ομάδων, μέχρι τη συγκρότηση οργανωμένων οικισμών, κωμών, πολισμάτων, πόλεων και κρατικών μορφωμάτων, που επιχειρήθηκαν ιδιαίτερα στον 4ο αι. π.Χ., με τον Αλέξανδρο Α’ Μολοσσό και κυρίως με τον Πύρρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back