Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Krama dance χορογραφεί την κοινωνία

Εικόνα του άρθρου H Krama dance χορογραφεί την κοινωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2017, 14:02
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Krama dance company κάνει την ερχόμενη Τετάρτη 17/5  μια από τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες των τελευταίων μηνών στην Αθήνα, σε ο,τι αφορά τις παραστάσεις χορού. Στο μεσοδιάστημα, τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας (που έχει έντονο… γιαννιώτικο χρώμα), πρόλαβαν και μίλησαν στον Τύπο Ιωαννίνων για το a.m., το παρελθόν, το μέλλον και τις προοπτικές που προσφέρει η πρωτεύουσα.

Τι ακριβώς συµβαίνει στο a.m.;

Το «a.m.» είναι µία παράσταση που δένει τον σύγχρονο χορό, τον λόγο και τη µουσική και αφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη µέσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Ζητήµατα όπως ο φασισµός, η υπερκατανάλωση αγαθών και σχέσεων, η σχέση εικόνας και περιεχοµένου και ο φόβος ως εργαλείο χειραγώγησης, αποτέλεσαν σκέψεις, προβληµατισµούς και κύρια πηγη έµπνευσης για το «a.m.». Το πάρτυ που επι σκηνής παρουσιάζεται, δεν είναι τίποτε άλλο παρά µια µικρογραφία της κοινωνίας. Ένα δυστοπικό πάρτυ, που ο χρόνος ξεχειλώνει, το παρελθόν συναντάει το παρόν και τα όρια µεταξύ πραγµατικού και φανταστικού γίνονται δυσδιάκριτα. Το a.m. κινείται διαρκώς στην κόψη του κωµικού και τραγικού, οι ήρωες του έργου ταξιδεύουν σε παράλληλες τροχιές γεµάτοι αναµνήσεις και ο µουσικός κόσµος που συνέθεσε για την παράσταση ο The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), αναδεικνύει κάθε πτυχή αυτού του ταξιδιού.

Η παράσταση barking days ήταν κάπως πιο εσωστρεφής, «µονόχρωµη». Τώρα, στο  a.m. βλέπουµε χρώµατα και… χαµό. Τι αλλάζει;

Και οι δύο παραστάσεις µιλούν για την ανθρώπινη ύπαρξη, από πολύ διαφορετικές αφετηρίες  και οπτικές όµως. Στο «barking days» ακολουθούµε την πορεία του ανθρώπου-µετανάστη που κουβαλά στην πλάτη τις απώλειές του και µιας κοινωνίας που «γαβγίζει» και εναντιώνεται στον ερχοµό του. Από την άλλη, στο «a.m.» βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος των σύγχρονων µητροπόλεων που αυτοκριτικά τον βάζουµε να κρυφοκοιτάξει στο µικροσκόπιο τις πιο βαθιές σκέψεις και φόβους του. Ο άνθρωπος των γρήγορων αλλαγών, των νέων εννοιών και αντιλήψεων, της «ζάπινγκ» στάσης ζωής, της υπερ-κατανάλωσης. Δύο παραστάσεις µε εντελώς διαφορετική προσέγγιση και θεµατική, διαφορετική αίσθηση και πολύ διαφορετικά χρώµατα.

Εδώ και ένα σεβαστό πλέον διάστηµα, η Krama dance έχει «µετακοµίσει» στην Αθήνα. Ήταν αναπόφευκτη η εξέλιξη ή µια συνειδητή επιλογή;

Η αλήθεια είναι πως την Αθήνα δεν την εγκαταλείψαμε ποτέ. Ζούσαµε για χρόνια  εκεί, αργότερα φύγαµε για τις Βρυξέλλες, οι δύο από τις τρείς της οµάδας επιστρέψαµε στην Ελλάδα…Και ναι, η Αθήνα είναι και αναπόφευκτη εξέλιξη και συνειδητή επιλογή ταυτόχρονα.

Υπάρχει έδαφος για τέτοια εγχειρήματα στην Αθήνα;

Αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα, µόνο η Αθήνα παρέχει το κατάλληλο έδαφος. Όχι µόνο από πλευράς ενδιαφέροντος για τον χορό, που σίγουρα είναι µεγαλύτερο στην Αθήνα, αλλά και από πλευράς ερεθισµάτων, συνεργασιών, ζύµωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.

Τα Γιάννενα θα σας δούνε ξανά σύντοµα, µε παράσταση (εννοείται);

Πάντα θέλουµε να µας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζουµε τη δουλειά µας στα Γιάννενα. Για το άµεσο µέλλον όµως, δεν είναι προγραµµατισµένη µια παράσταση του «a.m.». Ελπίζουµε κάποια στιγµή αργότερα να γινει και αυτό.

Ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστούμε και εμείς

Εδώ, μπορείτε να κερδίσετε μια πρόσκληση για την παράσταση

Info

Η ομάδα χορού Krama που ενεργοποιείται μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας, παρουσιάζει στην Αθήνα τη νέα της δουλειά με τίτλο «a.m.» για τρείς μόνο παραστάσεις στο Art Factory – Τεχνοστάσιο (Πειραιώς 178 & Λαμίας 6, Πετράλωνα) 17-19 Μαΐου (21.30).

 Ιδέα – χορογραφία: Krama Dance Company
 Μουσική σύνθεση : The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
 Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
 Καλλιτεχνικός συνεργάτης σκηνικού: Παναγιώτης Λαµπής
 Φωτισµοί: Παναγιώτης Λαµπής
 Συγγραφή κειµένων: Βασίλης Ντούρος
 Visuals - trailer: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου
 Υποκριτική στήριξη: Λύσανδρος Σπετσιέρης

 Ερμηνευτές: Ευθύµης Γεωργόπουλος, Άννα Ζούµπα, Δώρα Ζούµπα, Εύη Ζούµπα, Αναστάσης Καραχανίδης, Νικόλας Χατζηβασιλιάδης

 Ηχογράφηση, µίξη : κτίρια τη νύχτα (tenant studios)
 Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικητάκη
 Σχεδιασµός αφίσας, γραφιστική επιµέλεια : Δηµήτρης Πολίτης
 Προβολή – επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
 Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 21.30. Διάρκεια: 55 λεπτά
 Ημερομηνίες παραστάσεων: 17 – 19 Μαΐου (3 παραστάσεις)
 Εισιτήρια: 10€ (Γενική είσοδος)
 ART FACTORY – ΤΕΧΝΟΣΤΑΣΙΟ: Πειραιώς 178 & Λαμίας 6, Τ.Κ. 177 78, Πετράλωνα, www.facebook.com/Technostasio


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back