ΕΛΛΑΔΑ

Η κοινή διακήρυξη των «7»

Εικόνα του άρθρου Η κοινή διακήρυξη των «7»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2016, 01:19
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κοινή διακήρυξη και στην απόφαση να συνεχιστεί η πρωτοβουλία της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, κατέληξαν οι εργασίες της Συνόδου του Νότου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι επτά χώρες αποφάσισαν η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, ενώ τονίστηκε ότι η σημερινή πρωτοβουλία και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι πρωτοβουλίες ενότητας και όχι διαίρεσης.  

Στη Διακήρυξη τονίζεται η ανάγκη για ισχυροποίηση της δημοκρατικής λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η ανάγκη άσκησης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και η τήρηση της δέσμευσης για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες ζητούν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ.

Επίσης τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back