Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται νέο όραμα

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται νέο όραμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2016, 21:13
ΕΛΛΑΔΑ

Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διχασμού της Ευρώπης, αλλά μία πρωτοβουλία διαλόγου που θα συνεισφέρει στην ενότητα της Ε.Ε., ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών. Όπως έκανε γνωστό, η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.

Όπως είπε, «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται νέο όραμα, για να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της, ενώ επέμεινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, αλλά χρειάζονται μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια, δυναμικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.


ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

Μ. ΡΕΝΤΣΙ

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.

Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

 

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας.

Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.


ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ

«Βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε..

Τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να εστιάσει στην καινοτομία και σε πολιτικές επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε απασχόληση και σε ανάπτυξη.

«Οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα ιδιαίτερα οι νέοι που δεν βλεπουν προοπτικές απασχόλησης», πρόσθεσε.

Ως προς την προσφυγική κρίση, ο κ. Κόστα τόνισε ότι διατρανώνει τη θέληση των κρατών – μελών του Νότου να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη τους ως προς τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

Τάχθηκε υπέρ του καταμερισμού ευθυνών, ως προς την  υποδοχή προσφύγων στην Ε.Ε., τόνισε ότι η κατανομή τους πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο και ότι χρειάζεται αλληλεγγύη. 


ΤΖΟΖΕΦ ΜΟΥΣΚΑΤ

«Είχα την εντύπωση ότι θα είχαμε μία σύνοδο κορυφής προβλημάτων αντίθετα καταλήξαμε σε σύνοδο κορυφής λύσεων. Καταλήξαμε σε προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το φόρουμ θα αποτελέσει τακτικό σημείο αναφοράς.


ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΕΓΚΙΔΑΘΟΥ

Στην ανάγκη να δοθεί μία ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομίας, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό σε αυτή τη συγκυρία» είπε ο κ. Εγκιδάθου και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τη σημαντική πρωτοβουλία».

Όπως εξήγησε, στόχος της Συνόδου ήταν να βρεθούν τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείο.

Επί τάπητος, όπως εξήγησε, τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, μετανάστευσης, αλλά και οικονομίας, με έμφαση στην απασχόληση και την ανάπτυξη. «Πρέπει και στα τρία σκέλη να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back